Ποπ κορν… η πιο ποπ λιχουδιά!

Θα σας φανεί παράξενο αλλά αυτή η εθιστική λιχουδιά πηγαίνει χιλιάδες χρόνια πίσω, προτού ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακαλύψει την αμερικανική ήπειρο! Τότε μάλιστα οι αυτόχθονες το αρωμάτιζαν με βότανα και τσίλι. Επίσης με το ποπ κορν έφτιαχναν μπύρα και σούπες ενώ το χρησιμοποιούσαν και για την κατασκευή κοσμημάτων. Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές ανακάλυψαν το 1948 στο Μεξικό ένα καλαμπόκι 5.000 ετών!

 

 

Μια λιχουδιά με ιστορία

Στις 22 Φεβρουαρίου 1630, ένας ινδιάνος από τη φυλή των Γουαμπανοάγκ, έμαθε την τέχνη του ποπ κορν σε κάποιους βρετανούς αποίκους οι οποίοι ενθουσιάστηκαν από τη γεύση του και το έτρωγαν κάθε πρωί συνοδεύοντάς το με κρέμα και ζάχαρη.  Το ποπ κορν άλλαξε από γλυκό σε αλμυρό κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο επειδή η ζάχαρη ήταν δυσεύρετη.

Ο Charles Cretors παρουσίασε την πρώτη μηχανή ποπ κορν σε καροτσάκι, στην μεγάλη έκθεση “World’s Columbian Exposition” που είχε γίνει στο Σικάγο το 1893. Στο ίδιο καροτσάκι καβούρντιζε φιστίκια και καφέ αλλά η μυρωδιά του βουτυρωμένου ζεστού καλαμποκιού και ο χαρακτηριστικός θόρυβος που έκανε καθώς γινόταν, αιχμαλώτισε τις αισθήσεις των περαστικών!

Ποπ κορν και κινηματογράφος πάνε μαζί αλλά το πάντρεμα αυτών των δύο απολαύσεων άργησε να γίνει γιατί οι αίθουσες προβολής κατά τις δεκατίες του ’20 και του ’30 είχαν μία πολυτέλεια και μία αριστοκρατική αρχιτεκτονική που δεν επέτρεπαν τέτοιες “λαϊκές” συνήθειες!  Αυτό άλλαξε στα τέλη της δεκατίας του ’30 με την αμερικανική ύφεση.

Την δεκατία του ’50 με την εμφάνιση της τηλεόρασης το ποπ κορν έκανε μία θεαματική βουτιά!  Τώρα υπήρχε ένας εναλλακτικός τρόπος ψυχαγωγίας και κατά συνέπεια όλο και λιγότερος κόσμος πήγαινε στον κινηματογράφο.

Ένα υγιεινό σνακ

Τι είναι όμως αυτό που κάνει το καλαμπόκι να μετατρέπεται σε νιφάδα νοστιμιάς;  Το μυστικό βρίσκεται στον πυρήνα.  Ζεσταίνοντας το σπόρο, η υγρασία που υπάρχει μέσα του μετατρέπεται σταδιακά σε ατμό και τελικά “σκάει”.

Το ποπ κορν είναι το μόνο σνακ που αποτελείται κατά 100% από μη επεξεργασμένα δημητριακά ολικής αλέσεως.  Επίσης μία νέα μελέτη δείχνει ότι το ποπ κορν περιέχει περισσότερες πολυφαινόλες (ευεργετικές αντιοξειδωτικές ουσίες) απ΄ ότι πολλά φρούτα και λαχανικά.  Αυτά βέβαια ισχύουν όταν δεν το επιβαρύνουμε με βούτυρο, αλάτι, ζάχαρη ή χρωστικές ουσίες!

Σπιτικό ποπ κορν… ό,τι καλύτερο

Προτιμήστε το σπιτικό ποπ κορν γιατί έτσι μπορείτε να το φτιάξετε με αγνά υλικά και με την ποσότητα του αλατιού που επιθυμείτε.  Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα μπαχαρικά όπως πάπρικα και πιπέρι καγιέν, να χρησιμοποιήσετε αρωματικό λάδι, μέλι, καστανή ζάχαρη ή και σοκολάτα!

Εμείς έχουμε να προτείνουμε διάφορες συνταγές για:

Αλμυρό ποπ κορν

Γλυκό ποπ κορν

 

Φτιάξτε τη συνταγή που σας αρέσει, διαλέξτε την αγαπημένη σας ταινία και απολαύστε αυτό το αγαπημένο για μικρούς και μεγάλους σνακ!

 

Πηγές:

sigmalivecooking

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Up ↑

Discover more from Cookpad Greece

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading