Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Εκπαιδεύοντας τη νέα γενιά

Περίπου 821 άνθρωποι πάνε κάθε βράδυ στο κρεβάτι τους πεινασμένοι. Αυτό αντιστοιχεί περίπου σε 1 στους 9 ανθρώπους παγκοσμίως. Δεν το λες και λίγο για έναν κόσμο που  παράγει αρκετό φαγητό στον πλανήτη, αλλά για διάφορους λόγους, δεν φτάνει για όλους.

Η 16η Οκτωβρίου έχει οριστεί σαν Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. Στόχος των Ηνωμένων Εθνών και του κινήματος #ZeroHunger είναι ως το 2030 να έχει δημιουργηθεί ένας καλύτερος κόσμος για όλους, χωρίς φτώχεια και πείνα. Οι πολιτικοί ηγέτες έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Το μεγαλύτερο όμως ανήκει σε καθέναν από εμάς ξεχωριστά, από τους γεωργούς, τους ιδιώτες, τις εταιρείες, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τους διεθνείς οργανισμούς και όλη την κοινωνία.

Εμείς εδώ στην Cookpad θεωρούμε ότι όλοι μαζί έχουμε τη δύναμη να κάνουμε τη διαφορά, τόσο με την ενημέρωση του καθενός μας, όσο και με την ενίσχυση και εξοικείωση της νέας γενιάς με τα ζητήματα αυτά. ΣΗΜΕΡΑ ετοιμάζουμε τους αυριανούς ενήλικες που θα κάνουν αυτόν τον κόσμο πιο βιώσιμο, χωρίς πείνα και φτώχεια.

Και πώς θα το καταφέρουμε; 

  1. Μαθαίνουμε να διαχειριζόμαστε σωστά το φαγητό.  Η γη μας μπορεί να παράγει φαγητό για όλους. Σε εμάς μένει να κάνουμε τη σωστή κατανομή ώστε να είναι όλα τα χέρια γεμάτα! Η σωστή διαχείριση του φαγητού ξεκινά πρώτα πρώτα από το δικό μας σπίτι, δεν πετάμε τίποτα, εκμεταλλευόμαστε τα τοπικά/εποχιακά προϊόντα και μειώνουμε το διατροφικό μας αποτύπωμα. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε λιγότερη σπατάλη φαγητού και σταδιακά είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε υγιεινή τροφή για όλους, κάθε μέρα. 
  2. Τρεφόμαστε θρεπτικά.  Οι σωστές διατροφικές συνήθειες ξεκινάνε από πολύ νωρίς.  Πρώτα στο σπίτι μας φροντίζουμε να αντικαταστήσουμε τις λιγότερο θρεπτικές τροφές, με φαγητό γεμάτο καλή ενέργεια. Ενθαρρύνουμε υπεύθυνες και φιλικές προς το περιβάλλον διατροφικές συνήθειες ώστε να υπάρξει ισορροπία μεταξύ αυτών που τρώνε πολύ ή άσχημα, με αυτούς που δεν τρώνε αρκετά.
  3. Γνωρίζουμε τι σημαίνει βιώσιμη γεωργία:  χρήση των φυσικών πηγών παραγωγής τροφής και νέων τεχνικών ανάπτυξης χωρίς να καταστρέφουμε τον πλανήτη, με σεβασμό στο περιβάλλον, τον άνθρωπο και το ζωικό βασίλειο. Επιλέγουμε λοιπόν την τροφή μας με προσοχή, δίνοντας έμφαση στους τοπικούς παραγωγούς και τα εποχικά προϊόντα. 
  4. Βοηθάμε τελικά στην εξάλειψη της φτώχειας: αφού είναι το κύριο αίτιο της κακής διατροφής, ακόμα και σε χώρες που υπάρχει διαθέσιμο φαγητό. Με όλα τα παραπάνω, βήμα βήμα, βοηθάμε στην εξισορρόπηση των ανισοτήτων, οικονομικών και διατροφικών. Οι άνθρωποι που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε καλής ποιότητας φαγητό, αρρωσταίνουν πιο συχνά. Ο υγιεινός τρόπος διατροφής είναι αποτέλεσμα της κοινωνικής και οικονομικής προόδου! 

Αν είστε εξοικειωμένοι με την αγγλική γλώσσα, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει και αυτό το πολύ προσεγμένο Βιβλίο δραστηριοτήτων για παιδιά, για να τα βοηθήσετε ακόμα περισσότερο να προβληματιστούν, να μάθουν και να συμμετέχουν στη δημιουργία μιας κοινωνίας που θα έχει εξαλειφθεί η πείνα.

 Κάθε συστατικό λοιπόν είναι αναγκαίο για να πετύχει η συνταγή! Ας βοηθήσουμε λοιπόν τη νέα γενιά με ΠΡΑΞΕΙΣ να γίνει η γενιά που κανένα παιδί δεν θα πεινάει!  #ZeroHunger #WorldFoodDay

 

One thought on “Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Εκπαιδεύοντας τη νέα γενιά

Add yours

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Up ↑

Discover more from Cookpad Greece

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading