Ο εθνικός μας μπακαλιάρος!

H κατανάλωση του βακαλάου στην Ελλάδα έχει επετειακό χαρακτήρα αφού τον τρώμε την 25η Μαρτίου, ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την Κυριακή των Βαΐων, δύο ημέρες της Τεσσαρακοστής κατά τις οποίες επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού.


Ο βακαλάος υπάρχει σε όλες τις μεσογειακές χώρες και, παρόλο ότι υπάρχει σε αφθονία, εν τούτοις καταναλώνεται κατά ένα μεγάλο βαθμό και σαν παστός.

Για να διατηρηθεί ο βακαλάος χρησιμοποιούμε διάφορους τρόπους όπως το πάστωμα ή την αφυδάτωση στον αέρα ή τον ήλιο. Συνήθως όμως τον διατηρούμε χρησιμοποιώντας χοντρό αλάτι αφού πρώτα τον καθαρίσουμε και τον ανοίξουμε στα δύο (υγράλατος βακαλάος).

Πριν καταναλώσουμε τον υγράλατο βακαλάο θα πρέπει να τον ξαρμυρίσουμε. Καλό θα είναι να διαλέξουμε φιλέτα βακαλάου καλοσχηματισμένα, με λευκό κρέας και παχιά σάρκα. Επειδή μετά το ξαρμύρισμα ο βακαλάος απορροφάει νερό, να έχετε υπόψη ότι για κάθε 1 κιλό αλατισμένου βακαλάου, μετά το ξαρμύρισμα και αφού αφαιρέσουμε πέτσα, κόκκαλο και εντόσθια, θα έχουμε 1,5 κιλό ψαχνό για να το μαγειρέψουμε. Για να τον ξαρμυρίσουμε τον βάζουμε σε ένα σκεύος με σχάρα μαζί με μπόλικο και αποχλωριομένο κρύο νερό για 24-72 ώρες, αλλάζοντας το νερό κάθε 12 ώρες. Έτσι το αλάτι θα κατακάθεται στον πάτο του σκεύους. Αν επιλέξουμε να τον μαγειρέψουμε στον ατμό τότε 48 ώρες ξαρμύρισμα είναι αρκετό γιατί ο ατμός αφαιρεί αλάτι.

Για τους πολυάσχολους ή για αυτούς που δεν θέλουν να μπουν στην πιο πάνω διαδικασία, υπάρχει στην αγορά και κατεψυγμένο ξαρμυρισμένο φιλέτο βακαλάου.

Μπορείς να μαγειρέψεις το βακαλάο με πολλούς τρόπους αλλά παρακάτω ξεχωρίσαμε μερικές προτάσεις. Για τους λάτρεις του τηγανητού μπακαλιάρου έχουμε τις εξής:

Έχουμε όμως και συνταγές για μπακαλιάρο στο φούρνο αν θέλετε να αποφύγετε το τηγάνι:

…αλλά και συνταγές για μπακαλιάρο στη κατσαρόλα!

Και βέβαια συνόδευσε τον μπακαλιάρο σου με την πατροπαράδοτη σκορδαλιά! Δοκίμασέ την με πατάτα, ψωμί, καρύδια, καθώς και πιο πρωτότυπες παραλλαγές της!

Όπως και να αποφασίσεις να τον μαγειρέψεις, ο μπακαλιάρος έχει την τιμητική του στο τραπέζι της εθνικής επετείου παρέα με τη σκορδαλιά!

Προσοχή! Τράβηξε φωτογραφίες πριν αρχίσει το φαγοπότι και στείλε μας τα cooksnap σου! Κι αν έχεις άλλες προτάσεις για μπακαλιάρο και σκορδαλιά, θα χαρούμε πολύ να τις μοιραστείς μαζί μας!

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Up ↑

Discover more from Cookpad Greece

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading