Μυρωδικά: αρώματα σε γλάστρα

Η ελληνική κουζίνα είναι σίγουρα πεντανόστιμη και μυρωδάτη για διάφορους λόγους. Ένας από αυτούς είναι το γεγονός ότι είναι πλούσια σε μυρωδικά, καθώς δεν είναι καθόλου δύσκολο να καλλιεργηθούν και να ευδοκιμήσουν σε ένα κλίμα σαν το δικό μας. 

mirwdikaseglastra

2-3 γλαστρούλες με τα αγαπημένα σας μυρωδικά είναι εύκολο να συντηρηθούν, ακόμα και αν δεν διαθέτετε κήπο ή…. χωράφι και θα δώσουν στα πιάτα σας μια αίσθηση πολυτέλειας με πολύ χαμηλό κόστος.

Για να δούμε λοιπόν ποια ειναι τα πιο δημοφιλή μυρωδικά, τι ιδιότητες έχουν και πώς τα χρησιμοποιούμε!

  • Μαϊντανός: Ο μαϊντανός είναι το πιο δημοφιλές μυρωδικό και πάει… παντού! Ανθίζει από τον Μάιο ως τον Σεπτέμβριο, αν και πλέον τον βρίσκουμε όλες τις εποχές. Είναι πλούσιος σε βιταμίνες Α, C και Ε, σίδηρο και αιθέρια έλαια. Έχει διουριτηκές ιδιότητες, βοηθάει στην χώνεψη, είναι τονωτικός και συστήνεται σε περιπτώσεις διάρροιας, ακμής και αρτηριακής πίεσης. Χρησιμοποιείται τόσο ωμός σε σαλάτες, όσο και μαγειρεμένος, σε πληθώρα φαγητών, ιδιαίτερα σε σάλτσες και σούπες. Δοκιμάστε Μαϊντανοσαλάτα Σύρου και Σουπιές με μαϊντανό.
  • Άνιθος: Το έχουμε συνδυάσει με τον… αρακά, αλλά δεν πάει μόνο εκεί! Τον βρίσκουμε όλον τον χειμώνα, μέχρι τον Μάιο. Περιέχει μπόλικο σίδηρο και βιταμίνες και έχει αντιοξειδωτικές, αντιθρομβωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες. Προσθέστε τον στο μαρούλι, το σπανάκι, τα μύδια, το κοτόπουλο και το αρνί, σε ρύζι και πατάτες. Εμείς προτείνουμε Φιλετάκια κοτόπουλου με άνηθο, καρότο και λεμόνι και Αγκινάρες με αρακά.
  • Μάραθος (φινόκιο): Γευστικά θυμίζει τον άνιθο, αλλά η συγκομιδή του γίνεται από τις αρχές του καλοκαιριού ως τις αρχές του χειμώνα (όταν δηλαδή δε βρίσκουμε άνιθο!). Χρησιμοποιούνται τόσο τα σπόρια και τα φύλλα του, όσο και η ρίζα του (φινόκιο), η οποία είναι πολύ αρωματική. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο, βοηθάει στην απώλεια βάρους, ενώ έχει αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μπορείτε να το προσθέσετε σε πίτες, κρεατικά ή θαλασσινά, σαλάτες, αλλά και σε αρωματικό ψωμί! Δοκιμάστε Καλαμαράκια με ελιές και μάραθο και Σαλάτα ρόκα, φινόκιο, αχλάδι.
  • Βασιλικός: Σίγουρα ο βασιλιάς των μυρωδικών, εξ ου και το όνομά του. Διαθέτει χαρακτηριστικό άρωμα που έχει συνδυαστεί με το ελληνικό καλοκαίρι. Υπάρχουν διάφορα είδη βασιλικού (με βασική διαφορά το μέγεθος των φύλλων τους). Έχει εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες, βοηθά στο κυκλοφορικό, τους πονοκεφάλους και την μνήμη, ενώ είναι και εξαιρετικό εντομοαπωθητικό! Ταιριάζει υπέροχα σε σάλτσες, λαχανικά, κρέας και θαλασσινά, αυγά και ρύζι. Δείτε εδώ ένα ενδιαφέρον αφιέρωμά μας στον βασιλικό και μαγειρέψτε Κεφτεδάκια στο φούρν με βασιλικό και Μακαρόνια με πέστο βασιλικού.
  • Δυόσμος: Ο δυόσμος είναι ένα είδος μέντας που ευδοκιμεί τους θερινούς μήνες. Έχει καταπραϋντικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, είναι χωνευτικός και βοηθά στην κακοσμία του στόματος. Δεν συνίσταται σε ζευγάρια που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν και σε θηλάζουσες μητέρες, καθώς μπορεί να επιφέρει αλλαγές στην ορμονική ισορροπία. Χρησιμοποιείται στην ελληνική κουζίνα σε σάλτσες, λαχανικά και τουρσιά. Εμείς προτείνουμε Παραδοσιακά γεμιστά και Λικέρ δυόσμος με μπαχαρικά.
  • Ρίγανη: Η ρίγανη είναι ένα πολύ δημοφιλές αρωματικό στην ελληνική κουζίνα. Μπορούμε να τη βρούμε όλο τον χρόνο και ευδοκιμεί εύκολα σε χωράφια, γλάστρες και κήπους. Έχει εξαιρετικές φαρμακευτικές ιδιότητες, καθώς αποτελεί άριστο επουλωτικό, αντισηπτικό, αναλγητικό και διουρρητικό. Αποφεύγεται η έντονη χρήση της απο εγκύους καθώς είναι πιθανό να προκαλέσει συσπάσεις. Επιπλέον, είναι πλούσια σε βιταμίνες C, E και Κ, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο και σίδηρο. Χρησιμοποιείται κατά κόρον στις σαλάτες, σε σάλτσες, κρεατικά και πίτες. Δοκιμάστε Κολοκυθάκια με σκόρδο και ρίγανη και Κουνέλι ριγανάτο.
  • Θυμάρι: Ίσως το πιο ευεργετικό αρωματικό φυτό! Το βρίσκουμε όλη τη χρονιά και έχει θεραπευτικές και αντισηπτικές ιδιότητες. Λειτουργεί ως φυσικό τονωτικό και μειώνει το άγχος και την αϋπνία. Ταιριάζει υπέροχα σε κρεατικά, ψάρια, σάλτσες και σούπες. Εμείς προτείνουμε Φιλέτο βακαλάου με κρασί, μέλι, μουστάρδα και θυμάρι και Φιλέτο κοτόπουλο με μέλι και θυμάρι.
  • Δάφνη: Η δάφνη ( ή βάγια ή βαγιά) είναι ένας ανθεκτικός αειθαλής θάμνος ή μικρό δέντρο. Έχει σπουδαία εντομοαπωθητική δράση, ενώ διαθέτει διουρητικές, αναλγητικές και καταπραϋντικές ιδιότητες. Βοηθάει επιπλέον στην δυσπεψία, τους κολικούς και την ομαλοποίηση της έμμηνου ρήσεως. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε και λιπαρά οξέα και ταιριάζει υπέροχα σε κοκκινιστά, τουρσιά και όσπρια. Δοκιμάστε Χταπόδι στιφάδο και Φακές με σάλτσα ντομάτας και όχι μόνο.
  • Δεντρολίβανο: Το δεντρολίβανο είναι ένας πολύ ανθεκτικός θάμνος που παραμένει πράσινος καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Έχει θερμαντικές, τονωτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, ενισχύει την μνήμη μας, βοηθά στους πονοκεφάλους και αναπτύσσει την τρυχοφυΐα. Στην μαγειρική το χρησιμοποιούμε σε θαλασσινά, αλλά και κρεατικά, ιδιαίτερα σε αυτά που έχουν βαριά και έντονη γεύση, σάλτσες και πατάτες. Εμείς προτείνουμε να το δοκιμάσετε σε Κατσικάκι με δεντρολίβανο και λαχανικά ή στις Ψητές πατάτες με δεντρολίβανο.

Τα φρέσκα μυρωδικά που αγοράζετε μπορείτε να τα διατηρήσετε για περισσότερο χρόνο είτε τυλίγοντάς τα σε ένα νωπό χαρτί και τοποθετώντας τα στο ψυγείο, είτε βάζοντάς τα ψιλοκομμένα με νερό σε παγοκύστες. Δείτε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες. Επίσης μπορείτε να τα αποξηράνετε και να τα διατηρήσετε για καιρό σε βαζάκια.

Επίσης μια υπέροχη ιδέα είναι να αρωματίσετε με αυτά το νερό σας ή  το λάδι σας για να δώσετε περισσότερη γεύση στις σαλάτες και τα φαγητά σας! Δείτε εδώ πώς μπορείτε να το κάνετε. Βάλτε επίσης μυρωδικά στα τουρσιά σας, για πιο ξεχωριστή γεύση. Δοκιμάστε Αυγά τουρσί με αρωματικά βότανα και Λεμόνι τουρσί.

Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάτε ότι τα αρωματικά φυτά μπορούν όχι μόνο να αναδείξουν ένα ήδη ωραίο πιάτο, αλλά και να μετατρέψουν ένα απλό φαγητό σε πανδιασία γεύσεων! Κάντε λοιπόν δοκιμές και μην διστάσετε στιγμή να τα χρησιμοποιήσετε και στην δική σας κουζίνα!

Πηγές:

http://enallaktikidrasi.com/

http://www.toarkoudi.gr/

http://www.tampouloukia.gr/

http://www.queen.gr/

http://www.clickatlife.gr/

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Up ↑

Discover more from Cookpad Greece

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading