Μειώνω τη σπατάλη και το διατροφικό μου αποτύπωμα

Τι είναι το διατροφικό αποτύπωμα και πώς μπορούμε να μειώσουμε το δικό μας; Και τι σχέση έχει με τη σπατάλη του φαγητού;

spatali

Με πολύ απλά λόγια, το διατροφικό αποτύπωμα είναι η έκταση της γης που χρειάζεται για να παρέχει σε κάθε έναν άνθρωπο τροφή για ένα χρόνο. Όσο μεγαλύτερη είναι η σπατάλη της τροφής, τόσο μεγαλύτερο είναι το διατροφικό μας αποτύπωμα.

Σύμφωνα με τον Οργανισµό Τροφίµων και Γεωργίας των Ηνωµένων Εθνών (FAO), το 1/3 των τροφίμων που παράγονται για ανθρώπινη κατανάλωση παγκοσμίως, πετιέται.

Για τη σπατάλη του φαγητού ευθύνεται

  • 61% τα νοικοκυριά
  • 26% οι υπηρεσίες φαγητού
  • 13% το εμπόριο

Ως καταναλωτές λοιπόν έχουμε ευθύνη και μπορούμε να βοηθήσουμε ώστε να μειωθεί αυτή η σπατάλη.

Στην Ελλάδα πετιούνται κάθε χρόνο 142 κιλά φαγητού, ανά άτομο, το μεγαλύτερο νούμερο όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο! Ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 74… Καταλαβαίνετε γιατί το θεωρούμε τόσο μεγάλο πρόβλημα και γιατί κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να ευαισθητοποιηθούν όλοι και να αλλάξουμε την κατάσταση.

Κάθε φορά που πετάμε φαγητό, γιατί περίσσεψε, γιατί έληξε, γιατί δε μας άρεσε ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο, χωρίς δεύτερη σκέψη ή σκεπτόμενοι πως “οκ, δεν είναι καν σκουπίδι, θα λιώσει στη χωματερή”, όχι μόνο σπαταλάμε πόρους, αλλά κάνουμε κακό και στο περιβάλλον. Τα φαγητά για να κομποστοποιηθούν χρειάζονται ειδικές συνθήκες, οι οποίες βεβαίως δεν υπάρχουν στην χωματερή. Αντί λοιπόν να λιώσουν και να γίνουν λιπασματάκι, παράγουν μεθάνιο, το οποίο συνεισφέρει στην μόλυνση και στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Το 1/4 των αερίων θερμοκηπίου που παράγονται από τον άνθρωπο, οφείλονται στο φαγητό αυτό. Αν καταφέρναμε να μην υπάρχει αυτή η σπατάλη, το όφελος για το περιβάλλον θα ήταν σα να είχαμε αφαιρέσει από την κυκλοφορία το 1/4 των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν. Το δεύτερο πρόβλημα για το περιβάλλον είναι η κατανάλωση του νερού. Το 70% του νερού που χρησιμοποιείται παγκοσμίως, πάει στην παραγωγή τροφής. Σκεφτείτε πως αν κανείς πετάξει ένα μπέργκερ στα σκουπίδια, είναι σα να κατανάλωσε νερό για ένα ντουζ 90 λεπτών!!!

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς;

Η σπατάλη των τροφίμων είναι ένα τεράστιο παγκόσμιο πρόβλημα με αρνητικές ανθρωπιστικές, οικολογικές και οικονομικές επιπτώσεις. Το καλό είναι πως μπορούμε να βοηθήσουμε με μεγάλη ευκολία, αλλάζοντας απλώς κάποιες καθημερινές μας συνήθειες. Με λίγα λόγια οι χρυσοί κανόνες είναι:

  • Σκέψου πριν το αγοράσεις
  • Σκέψου πριν το παραγγείλεις
  • Σκέψου πριν το πετάξεις
  1. Σκέψου πριν αγοράσεις κάτι. Κάνε λίστα με το τι θα φάτε στην εβδομάδα και μετά λίστα για τα ψώνια που πραγματικά χρειάζεσαι για τις συνταγές αυτές.  Μην αγοράζεις μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που πρόκειται να καταναλώσεις, ειδικά όταν μιλάμε για προϊόντα με κοντινή ημερομηνία λήξης. Στο site μας υπάρχει ένα άρθρο με συμβουλές για το πώς μπορούμε να ψωνίζουμε οικονομικά. Διάβασέ το.
  2. Να κοιτάζεις πάντα την ημερομηνία λήξης στα προϊόντα που αγοράζεις. Διάβασε και το άρθρο μας για τις ετικέτες στα προϊόντα και μάθε να τις κοιτάς πάντα.
  3. Κάνε “εκκαθάριση” του ψυγείου σου. Πριν αγοράσεις κάτι καινούριο, άδειασε πρώτα το ψυγείο από τα φαγητά που έχεις ήδη εκεί. Δες τι λήγει σύντομα και βρες συνταγές για να το καταναλώσεις αυτό πρώτα (έχουμε μπόλικες στην Cookpad!).
  4. Γενικά να μαγειρεύεις αυτά που αγόρασες πρώτα. Και στο ψυγείο αλλά και στα ντουλάπια, βάζε αυτό που αγόρασες πίσω από αυτά που έχεις ήδη. Πρώτο μέσα, πρώτο έξω!!!
  5. Αποθήκευσε σωστά τα τρόφιμα, τα φρούτα και τα λαχανικά σου, για να κρατήσουν περισσότερο!
  6. Σκέψου πριν πετάξεις κάτι. Το φαγητό που έχει περισσέψει μπορούμε να το καταναλώσουμε με διάφορους τρόπους. Μπορούμε να φάμε και δεύτερη μέρα το ίδιο φαγητό (ΝΑΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ, αλήθεια σου λέω…), μπορούμε να το “μεταλλάξουμε” σε κάτι διαφορετικό και να το προσφέρουμε σε όσους στραβομουτσουνιάζουν στην ιδέα να φάνε δεύτερη φορά το ίδιο πιάτο, μπορούμε και να το βάλουμε στην κατάψυξη, σε μεριδούλες και να έχουμε έτοιμο φαγητό όταν κάποια στιγμή δεν προλάβουμε να μαγειρέψουμε.
  7. Συνειδητοποίησε τη διαφορά ανάμεσα σε “ημερομηνία λήξης” και “ανάλωση κατά προτίμηση”. Το δεύτερο σημαίνει πως ένα προϊόν είναι πολύ πιθανό να ΜΗΝ έχει χαλάσει παρότι πέρασε η ημερομηνία που αναγράφει. Βρίσκεται κυρίως σε προϊόντα που δε χαλάνε εύκολα, όσπρια, ρύζια κλπ. Εμπιστέψου τις αισθήσεις σου.
  8. Χρησιμοποίησε την κατάψυξή σου γενικότερα. Ακόμα και αν έχεις φρούτα ή λαχανικά που βλέπεις πως δε θα καταναλωθούν, βάλε τα στην κατάψυξη. Τα περισσότερα λαχανικά διατηρούνται πολύ καλά στην κατάψυξη, κάποια θέλουν μια ειδική μεταχείριση. Και τα φρούτα το ίδιο. Με τα κατεψυγμένα φρούτα μπορείς να κάνεις και υπέροχες γρανίτες! Δες γενικές συμβουλές για την κατάψυξη.
  9. Κάνε κομποστοποίηση. Ψάξε το λιγάκι, γιατί με το να κομποστοποιούμε τα οργανικά μας πετυχαίνουμε ένα σωρό καλά. Έχουμε λίπασμα, μειώνουμε τα σκουπίδια, κάνουμε καλό στο περιβάλλον.

Επίσης:

  1. Αγόρασε όσο μπορείς τρόφιμα που έχουν μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο, όπως για παράδειγμα οργανικά / βιολογικά τρόφιμα (μια που για την παραγωγή τους δεν χρησιμοποιούνται χημικά) ή τοπικά προϊόντα που δεν χρειάζεται να ταξιδέψουν μέρες για να φτάσουν στην αγορά και το πιάτο μας.
  2. Αγόρασε τρόφιμα με λιγότερη συσκευασία για να μειώσεις γενικώς τα σκουπίδια
  3. Να τρως περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Το να μην τρώμε έστω και μια φορά την εβδομάδα κρέας, έχει μεγάλο αντίκτυπο στο περιβάλλον. Έχει υπολογιστεί πως το 18% της παραγωγής αερίων θερμοκηπίου οφείλεται στην κατανάλωση κρέατος.

Αυτά για μέσα στο σπίτι μας. Μπορείς επίσης να προσέχεις λιγάκι και όταν πηγαίνεις έξω σε εστιατόρια. Μην παρασύρεσαι από τους λιγουρευτούς καταλόγους και το γεγονός πως μαγειρεύει άλλος… Να παραγγείλεις ποσότητες που είσαι απόλυτα σίγουρος πως θα φαγωθούν. Και αν πεινάς κι άλλο, εκεί είναι ο σερβιτόρος, δεν χάνεται… Αν έχεις μικρά παιδιά, μπορείς να παραγγείλεις μια μερίδα και για τα δυο ή ρώτα εάν έχουν παιδικές μερίδες. Στην περίπτωση που περισσέψει φαγητό, ζήτα να το πάρεις μαζί σου.

Δεν είναι καθόλου δύσκολα όλα αυτά, απαιτούν όμως να αλλάξουμε τις συνήθειές μας. Όμως, σε αντίθεση με άλλα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για το περιβάλλον, αυτό έχει και άμεση βελτίωση της δικής μας οικονομικής κατάστασης. Έχουμε δηλαδή όφελος και στο δικό μας πορτοφόλι όταν προσέχουμε τι αγοράζουμε. Υπολογίζεται πως η σπατάλη τροφίμων μιας 4μελούς οικογένειας της κοστίζει κάθε χρόνο 500 ευρώ. Σκέψου τι οικονομία μπορείς να κάνεις με λίγη μόνο προσοχή στο τι αγοράζεις και τι πετάς.

Πηγές και ενδιαφέροντα site: 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Up ↑

Discover more from Cookpad Greece

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading