Κρόκος Κοζάνης – οι ιδιότητες

ΟΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Ο Διοσκουρίδης αναφέρει ότι ο κρόκος διαθέτει χωνευτικές, διουρητικές, μαλακτικές και αφροδισιακές ιδιότητες, τα ροφήματά του έχουν ευεργετική δράση στα εσωτερικά όργανα, ενώ ανακατεμένος με γλυκό κρασί προστατεύει από τη μέθη. Σήμερα, πολλές από τις παραδοσιακά αποδεκτές ιδιότητες του κρόκου, όπως η αντισηπτική της στοματικής κοιλότητας, η αντισπασμωδική και η χωνευτική επικυρώθηκαν πειραματικά, προέκυψαν όμως και νέοι τομείς θεραπευτικής εφαρμογής του. Έχει επιβεβαιωθεί ότι τα στίγματα του κρόκου

  • διαθέτουν ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιθρομβωτικές και αγγειοδιασταλτικές δυνάμεις,
  • αποτρέπουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο εργαστήριο,
  • βελτιώνουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες και ιδιαίτερα τη μνήμη,
  • προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από εκφυλιστικές νόσους,
  • βοηθούν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης,
  • έχουν αντιχοληστερινική δράση,
  • αλλά και ευεργετικές ιδιότητες για το στομάχι.

Επίσης, ο κρόκος ενδείκνυται ως αντισηπτικό της στοματικής κοιλότητας.

 

Τα διάφορα είδη κρόκου βαθμολογούνται σύμφωνα με εργαστηριακές μετρήσεις χαρακτηριστικών, όπως οι κροκίνες [crocin/ ‘υπεύθυνη’ για το χρώμα], η πιροκροκίνη [pirocrocin/ ‘υπεύθυνη’ για τη γεύση] και η περιεκτικότητα σε σαφρανάλη [safranal/ ‘υπεύθυνη’ για το άρωμα], που αποτελούν τις βασικές παραμέτρους ποιότητας. Οι ουσίες αυτές ανήκουν στην οικογένεια των καροτενοειδών  [όπως το λυκοπένιο, το β-καροτένιο κλπ.], που αποδεδειγμένα έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Τα καροτενοειδή που περιέχει ο κρόκος, ωστόσο, είναι τα μόνα πλήρως υδατο-διαλυτά συστατικά αυτής της κατηγορίας. Καθώς το ανθρώπινο σώμα αποτελείται κατά περίπου 70% από νερό, αυτό συνεπάγεται ότι η αντιοξειδωτική δράση των ουσιών αυτών ‘φθάνει’ στα κύτταρα του ανθρώπινου σώματος ακόμη και του εγκεφάλου, προσφέροντας ισχυρότερη αντιοξειδωτική προστασία. Ο ελληνικός κρόκος Κοζάνης θεωρείται ο καλύτερος στον κόσμο. Με χρωστική δύναμη άνω του 240, επιβεβαιωμένη από εργαστηριακές εκθέσεις, είναι 50 τουλάχιστον βαθμούς υψηλότερα από το ελάχιστο διεθνές πρότυπο.

Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του ελληνικού σαφράν [στίγματα κρόκου Κοζάνης] εντοπίζεται στην αδιαμφισβήτητη ποιότητα της α’ ύλης [ο κρόκος Κοζάνης θεωρείται η καλύτερη ποιότητα σαφράν παγκοσμίως βάσει αντικειμενικών μετρήσεων με τη διαδικασία ISO 3632 TS], αλλά και στην ‘καθαρότητα’ του τελικού προϊόντος [χωρίς προσμίξεις].

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Up ↑

Discover more from Cookpad Greece

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading