Κάνοντας την πίτα σας… ζωγραφιά!

Οι πίτες είναι ένα ελληνικό ορεκτικό (ή και κυρίως πιάτο για κάποιους) που αγαπούν οι περισσότεροι! Είναι χορταστικές, συνοδεύουν υπέροχα ακόμα και το πιο «φτωχό» φαγητό, γίνονται με ό,τι υλικά έχουμε στο ψυγείο και  μπορούν να είναι κόσμημα σε ένα λιγότερο ή περισσότερο επίσημο τραπέζι.

Στο άρθρο μας Κάνε το φύλλο… φίλο!, είδαμε τα διάφορα είδη φύλλου και πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια νοστιμότατη πιτούλα! Επειδή όμως μαζί με το στόμα, τρώει και το μάτι, ας πάρουμε ιδέες για το πώς μπορούν οι πίτες μας να γίνουν πιο όμορφες και ελκυστικές.

Κλασσική πίτα στο ταψί: Συνήθως οι παραδοσιακές πίτες γίνονται με φύλλο πάνω και κάτω και ενδιάμεσα τη γέμιση, σε στρογγυλό (ή και ορθογώνιο) ταψί. Το φύλλο που περισσεύει γυρίζεται γύρω γύρω σαν στεφάνι (κόθρος), ενώ το πάνω φύλλο μπορεί να χαραχθεί σε τρίγωνα ή τετράγωνα κομμάτια, πριν το ψήσιμο.

spitiki-turopita

Ανοιχτή πίτα – τάρτα: Σε αυτή την περίπτωση η ζύμη ή το φύλλο υπάρχει μόνο από κάτω και από πάνω βάζουμε την γέμιση.  Έτσι όλοι ξέρουν τι έχουμε βάλει μέσα στην πιτούλα μας!

anixti kimadopita

Τσαλακωτό: Ας πούμε ότι η συνταγή μας έχει φύλλο κρούστας. Και ας πούμε επίσης ότι βαριόμαστε φρικτά να απλώνουμε και να λαδώνουμε ένα ένα φυλλαράκι. Ε, είτε τσαλακώνουμε τα φύλλα και ρίχνουμε από πάνω τη γέμιση, είτε φτιάχνουμε πρώτα τη γέμιση και τρίβουμε μέσα το φύλλο!

patsavouropita

Σε φόρμα: Μπορούμε να φτιάξουμε την πίτα μας μέσα σε φόρμα για κέικ (την κλασσική με την τρύπα στο κέντρο, απλώνοντας πρώτα το φύλλο στην φόρμα, βάζοντας μετά την γέμιση και τελειώνοντας με ένα ακόμα φύλλο από πάνω. Όταν ψηθεί, αναποδογυρίζετε σε πιατέλα και έχετε μια εξαιρετικά ευπαρουσίαστη πιτούλα!

forma

Χωρίς φύλλο – αλμυρό κέικ – μάφινς: Υπάρχει βέβαια και η προοπτική της πίτας χωρίς καθόλου φύλλο. Η γέμιση μπαίνει στο ταψί σε μορφή χυλού και έτσι έχετε μια μαλακή πιτούλα. Μπορείτε, ανάλογα με την ποσότητα, να την φτιάξετε σε φόρμα κέικ ή ακόμα και σε χαρτάκια στις θήκες των μάφινς, και να έχετε υπέροχα και ευπαρουσίαστα αλμυρά κεκάκια.

tebeliki

Ρολά – Στριφτάρια -Κουλούρες: Επίσης, μπορείτε να κάνετε την πίτα σαν μεγάλο ρολό. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το ρολό να το κάνετε κουλούρα ενώνοντας τις δύο άκρες (σαν ένα μεγάλο γεμιστό κουλούρι) ή ακόμα και στριφτό, κάνοντας δηλαδή την πίτα σας ένα μεγάλο ρολό, του οποίου την άκρη βάζετε στο κέντρο του ταψιού σας και στην συνέχεια το φέρνετε γύρω γύρω σαν σαλιγκάρι! Μπορείτε να δείτε εδώ βήμα βήμα πώς θα το κάνετε!

spanakopitakia

Πλεκτή -πλεξίδα: Αν σας αρέσει το πλέξιμο, μπορείτε εύκολα να το εφαρμόσετε και στην πίτα σας! Βάλτε την γέμιση στο κέντρο του φύλλου, χαράξτε το υπόλοιπο φύλλο δεξιά και αριστερά, και αρχίστε το…πλέξιμο! Επίσης, μπορείτε να κάνετε την πίτα σας πλεξίδα, κάνοντας πρώτα γεμιστά ρολά και στην συνέχεια πλέκοντάς τα. Δείτε και πιο λεπτομερώς πώς μπορείτε να το κάνετε εδώ.

zamponoturopites-kotsides

Ρολάκια: Βάλτε την γέμιση σε όλο το φύλλο, και τυλίξτε το σαν πούρο. Στη συνέχεια κόψτε σε ρολάκια 1-2 εκατοστών, ανάλογα με τα γούστα!

Φλογέρες – μπουρεκάκια – φακελάκια: Μπορείτε επίσης, να βάλετε την γέμιση στο κέντρο του φύλλου και να το τυλίξετε είτε σε ρολάκι, είτε σε φακελάκι, αφού πρώτα διπλώστε το φύλλο στο πάνω και στο κάτω μέρος για να μην βγαίνει η γέμιση. Σφραγίστε την βάζοντας λίγο λάδι ή νερό στην άκρη του φύλλου. Δείτε εδώ λεπτομερώς πόσο εύκολα φτιάχνονται τα μπουρεκάκια!

bourekakia

Τρίγωνα – μισοφέγγαρα: Κλασσικό σχήμα. Πιτάκια σε σχήμα τριγώνου (ή και ημικυκλίου!).

trigona

Κρουασανάκια: Μπορείτε επίσης να φτιάξετε ατομικά πιτάκια, σαν κρουασανάκια. Κόβετε το φύλλο σας σε τρίγωνα, βάζετε την γέμιση στο κέντρο της μιας πλευράς, και το ρολάρετε. Στο τέλος μπορείτε να γυρίσετε τις δύο άκρες σαν χαμόγελο, για να πάρουν τα πιτάκια σας την μορφή κρουασάν. Δείτε τις οδηγίες σε φωτογραφίες βήμα βήμα εδώ.

krouasan

Πουγκιά-λυχναράκια: Τα ατομικά πιτάκια μπορούν να πάρουν πάρα πολλές μορφές. Βάλτε την γέμιση σε ένα τετράγωνο κομματάκι φύλλο, σηκώστε τις άκρες τους και είτε αφήστε τες όρθειες, είτε δέστε τες σαν πουγκιά!

pougkakia-me-mosxari-kai-gkounta

Σε κάθε περίπτωση, με περισσότερη ή λιγότερη τέχνη, μια σπιτική πίτα από τα χεράκια σας θα έχει πάντα έξτρα νοστιμιά! Αν έχει και εμφάνιση βέβαια, ακόμα καλύτερα!

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Up ↑

Discover more from Cookpad Greece

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading