Γιατί να προσθέσω τη συνταγή μου;

Ένα από τα πιο συνηθισμένα πράγματα που λέμε ως διαχειριστές της κοινότητας της Cookpad είναι “πρόσθεσε τη συνταγή σου” ή “θέλουμε συνταγή!” ή “γιατί δεν το βάζεις ως συνταγή;”. Τι είναι αυτό που μας κάνει να το λέμε συνέχεια; Γιατί ζητάμε όλη την ώρα να προσθέσετε τις συνταγές σας; Η απάντηση είναι απλή αλλά όχι σύντομη 😊 και έχει να κάνει με το ποια πιστεύουμε πως είναι η αξία της Cookpad γενικά.

Η απάντηση που παίρνουμε συνήθως είναι “δεν κάνω και τίποτα ιδιαίτερο”, “υπάρχουν πολλές ίδιες”, “δεν έχει κάποια αξία το να βάλω εγώ συνταγή”, “προτιμώ να βλέπω συνταγές άλλων”. Εμείς διαφωνούμε σε όλα αυτά! Υπάρχει μεγάλη αξία στο να καταγράφουμε τις συνταγές μας, πρώτα απ’ όλα για εμάς τους ίδιους και μετά ίσως και για τους άλλους. Να το εξηγήσουμε:

Η αξία του μαγειρέματος

Κάθε φορά που μαγειρεύουμε για τον εαυτό μας ή για τους αγαπημένους μας, προσφέρουμε κάτι παραπάνω από ένα απλό πιάτο φαγητό. Προσφέρουμε αγάπη. Προσφέρουμε θρεπτικά υλικά, υγεία, δύναμη. Προσφέρουμε όμως μαζί και αναμνήσεις και ζεστασιά. Πόσες φορές δεν έχει τύχει να φάμε ένα απλό φαγητό και να πούμε “τι μου θύμησες τώρα… Το έτρωγα όταν ήμουν παιδί. Το έφτιαχνε έτσι η γιαγιά μου”.

Η αξία της καταγραφής

Όταν καταγράφουμε τις συνταγές μας πετυχαίνουμε πολλά πράγματα. Ας πούμε, σας θυμίζει κάτι κάποια από τις παρακάτω προτάσεις;

Έκανα ένα ωραίο κέικ την άλλη φορά… Ποια συνταγή ήταν; / Πού την είχα βρει τη συνταγή; / Μωρέ είχα κάνει κάποια αλλαγή, αλλά δε τη θυμάμαι / Τι φόρμα είχα χρησιμοποιήσει; Είναι μεγάλο ή μικρό αυτό που πάω να βάλω τώρα; / Για πόσα άτομα ήταν η συνταγή; πρέπει άραγε να κάνω αλλαγή στην ποσότητα;

Έκανε φανταστικά Γεμιστά η μαμά… Έχω δοκιμάσει πολλές συνταγές, αλλά σαν τα δικά της δεν έχω βρει / Τι ρύζι άραγε χρησιμοποιούσε; / Κάτι έκανε και γινόντουσαν πολύ ζουμερά

Έφτιαξε η φίλη μου ένα κοτόπουλο στο φούρνο θαύμα. Θα της ζητήσω τη συνταγή!

Τι να μαγειρέψω σήμερα; Έχω στερέψει από ιδέες…

Είμαστε σίγουρες πως κάτι απ’ όλα αυτά, σε κάποια παραλλαγή, το έχετε πει. Καταγράφοντας τις συνταγές μας λοιπόν δίνουμε λύση σε όλα αυτά τα προβλήματα, εύκολα και γρήγορα!

  1. Κρατάμε αρχείο. Ξέρουμε τι έχουμε μαγειρέψει και ακριβώς πώς το μαγειρέψαμε. Την επόμενη φορά που θα το φτιάξουμε δε χρειάζεται να θυμηθούμε τι αλλαγές κάναμε στη συνταγή που βρήκαμε αλλού, ούτε να θυμηθούμε τι υλικά, ποσότητες ή ταψί χρησιμοποιήσαμε.
  2. Έχουμε όλες μας τις αγαπημένες συνταγές μαζεμένες σε ένα σημείο. Όποτε στερεύουμε από ιδέες για το τι θα φάμε σήμερα, κοιτάμε τη λίστα μας και ξαναθυμόμαστε συνταγές που είχαμε φτιάξει και μας άρεσαν.
  3. Καταγράφοντας τις συνταγές μας διατηρούμε την παράδοση του τόπου μας. Η Ελλάδα έχει πολλές υπέροχες συνταγές, διαφορετικές σε κάθε τόπο, που κινδυνεύουν να χαθούνε ή που δεν είναι καθόλου γνωστές στα υπόλοιπα μέρη.
  4. Διατηρούμε την οικογενειακή παράδοση. Από τη μια έχουμε τις συνταγές της γιαγιάς, της μαμάς και όλων των συγγενών. Από την άλλη μπορούμε να δώσουμε εύκολα όλες αυτές τις συνταγές στα δικά μας παιδιά.
  5. Γινόμαστε καλύτεροι μάγειρες. Όταν χρειάζεται να καταγράψουμε μια συνταγή (και μάλιστα σε μέρος που θα τη δουν και άλλοι), τείνουμε να είμαστε πιο προσεκτικοί. Καταγράφουμε όλα τα υλικά, τη μέθοδο και τις λεπτομέρειες. Και οι λεπτομέρειες είναι που κάνουν τη διαφορά! Αν κάτι ξεχάσουμε θα μας το υπενθυμίσουν αυτοί που θα το διαβάσουν. Και την επόμενη φορά που θα φτιάξουμε τη συνταγή, θα τη φτιάξουμε με σιγουριά!
  6. Μοιραζόμαστε και με άλλους τις αγαπημένες μας συνταγές. Δίνουμε ιδέες στον κόσμο που ψάχνει. Όπως ψάχνουμε εμείς στο διαδίκτυο να βρούμε καμιά ιδέα και καμιά συνταγή, έτσι ψάχνει πολύς πολύς κόσμος ακόμα.
  7. Διευρύνουμε τους μαγειρικούς μας ορίζοντες. Όταν μοιραζόμαστε τη συνταγή μας μπορεί να τη φτιάξει κάποιος άλλος και να κάνει μια παραλλαγή. Μπορεί να είναι κάτι που δεν είχαμε σκεφτεί καν, μια αλλαγή ή μια προσθήκη που θα πάει τη συνταγή μας ένα βήμα παραπέρα.

Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν εμείς θεωρούμε πως πρέπει να καταγράφουμε τις συνταγές μας. Δεν υπάρχει “απλή συνταγή” ή “συνταγή χωρίς αξία”. Όλες οι συνταγές έχουν αξία γιατί είναι οι δικές μας συνταγές, αυτές που φτιάχνουμε συνέχεια, οι αγαπημένες της οικογένειας.

Η Cookpad είναι το ιδανικό μέρος για να γίνει ο προσωπικός σας Τσελεμεντές. Αντί να κρατάτε τις συνταγές σας σε κάποιο τετραδιάκι ή σε εκτυπωμένα Α4 μέσα σε ντοσιέ, κρατήστε τις διαδικτυακά που μπορείτε να τις πάρετε μαζί σας παντού και να τις μοιραστείτε με όλους (διαβάστε αναλυτικές οδηγίες εδώ). Εδώ που μπορείτε να προσθέσετε φωτογραφίες, να κάνετε αλλαγές και φυσικά να τις βρίσκετε εύκολα πληκτρολογώντας αντί να ψάχνετε μέσα στις σελίδες του τετραδίου.

One thought on “Γιατί να προσθέσω τη συνταγή μου;

Add yours

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Up ↑

Discover more from Cookpad Greece

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading