Βιώσιμη διατροφή – μια αλλιώτικη πρό(σ)κληση

Πριν από έναν μήνα λάβαμε μια πρόσκληση συνεργασίας για την 7ήμερη καμπάνια #EatSmartCallenge στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με θέμα τη βιώσιμη διατροφή. Η πρωτοβουλία ανήκε στη Σουηδική Πρεσβεία, το Impact Hub και το Σουηδικό Ινστιτούτο. Το ζητούμενο ήταν να προσφέρουμε ιδέες και πρακτικές λύσεις για βελτίωση του καθημερινού τρόπου διατροφής ώστε να τρεφόμαστε με πιο υγιεινό, πιο «πράσινο» και πιο φιλικό τρόπο προς το φυσικό περιβάλλον, τα ζώα και τα φυτά του πλανήτη.

Πρώτα πήγαμε σε μια συνάντηση γνωριμίας όπου εμείς η Cookpad, το Sustainable Food Movement in Greece, τo Zero Waste, το Plastikourgeio Shop & Lab, μοιραστήκαμε τι σημαίνει

για τον καθένα μας βιώσιμη διατροφή. Για εμάς σίγουρα σημαίνει μικρότερη σπατάλη τροφίμων, έξυπνη και δημιουργική εκμετάλλευση των περισσευμάτων από το προηγούμενο γεύμα, κατανάλωση τροφίμων που έχουν ταξιδέψει από λίγο έως καθόλου (μικρό ενεργειακό «αποτύπωμα») για να φτάσουν στο πιάτο μας, μαγείρεμα σε slow cooker για χαμηλή κατανάλωση ρεύματος.

Δεσμευτήκαμε να γίνουμε πρεσβευτές αυτής της όμορφης και χρήσιμης ενέργειας και αποφασίσαμε να το κάνουμε με τον τρόπο που εσείς και εμείς γνωρίζουμε καλύτερα: με το με το να μοιραστούμε τις συνταγές μας!

Σας δώσαμε 7 ημερήσια challenges, και σας προσκαλέσαμε να δοκιμάστε τη χορτοφαγία για μια μέρα, να φτιάξετε με τα χεράκια σας ένα παρασκεύασμα που κανονικά θα αγοράζατε έτοιμο, να ανακαλύψετε τι σας αρέσει να τρώτε ωμό, να μεταμορφώσετε με εφευρετικότητα ό,τι φαγητό σας περίσσεψε από χτες, να μοιραστείτε τα καλούδια του τραπεζιού με δικούς σας ανθρώπους, να αναζητήσετε προϊόντα με κοντινή προέλευση, και να μαγειρέψετε χρησιμοποιώντας πιο συνειδητοποιημένα τους πόρους του φυσικού περιβάλλοντος. Αγκαλιάσατε τα 7 challenges του #EatSmartCallenge για τη βιώσιμη διατροφή με ενθουσιασμό και δημιουργήσατε μια τεράστια δεξαμενή συνταγών από την οποία όλοι μας μπορούμε να επωφεληθούμε αντλώντας έξυπνες, οικολογικές, και θρεπτικές ιδέες για την καθημερινή μας διατροφή.

Μας τιμήσατε με σύνολο 398 συνταγές!!!

Χορτοφάγος για μια μέρα:  81 συνταγές

Μη το αγοράσεις – φτιάξτο!: 79 συνταγές

Χωρίς μαγείρεμα: 49 συνταγές

Μεταμόρφωσε το χτεσινό: 46 συνταγές

Τραπέζι με φίλους: 57 συνταγές

Από τον παραγωγό: 47 συνταγές

Μαγειρεύω οικολογικά: 39 συνταγές

 

Η δράση #EatSmartChallenge ολοκληρώθηκε σε μια πολύχρωμη γιορτή όχι πια σε ψηφιακό αλλά σε πραγματικό περιβάλλον, το Eat Smart Brunch στον πανέμορφο ανακαινισμένο χώρο της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης, στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη στο κέντρο της

Αθήνας.Και φυσικά δώσαμε το παρόν, ανάμεσα σε προμηθευτές τοπικών προϊόντων, βιοκαλλιεργητές, σεφ, οικολογικές κοινότητες, φορείς που υποστηρίζουν την ανακύκλωση

κλπ. Το Impact Hub που διαχειρίζεται το χώρο της αγοράς, μας έκανε να αισθανθούμε σαν στο σπίτι μας!

Στήσαμε λοιπόν τον πάγκο μας και μαγειρέψαμε χορτοφαγικές συνταγές. Για να σας κάνουμε να ζηλέψετε φτιάξαμε Ρολάκια αβγού Gyeran Mari (Κεράν Μαρί), Λαδένια από την Κίμωλο

και Risotto με μανιτάρια και φιλέψαμε με αυτά τον κόσμο που επισκέφθηκε την εκδήλωση. Για τα πιάτα μας χρησιμοποιήσαμε φρέσκα κρεμμυδάκια, μανιτάρια και πολλά πράσινα  μυρωδικά από τους πάγκους των καλλιεργητών που πουλάνε τα καλούδια τους στην Αγορά της Κυψέλης. Ο πάντα άξιος ggr μας “έδωσε τα φώτα του” για να φτιάξουμε το ριζότο σωστά και έδωσε δυναμικό παρόν στην παρέα! Οι νέοι μας φίλοι, μεγάλοι και μικροί,

γεύτηκαν τις λιχουδιές μας με ενθουσιασμό και θέλησαν να μάθουν περισσότερα για την Cookpad. Στον λίγο χρόνο που μας απέμεινε όταν τελείωσαν τα μαγειρέματα παρακολουθήσαμε ένα μίνι σεμινάριο για το πώς μπορούμε να φτιάξουμε φυτικό τυρί από αμύγδαλα.

Κάναμε γνωριμίες με βιο-καλλιεργητές, vegetarian και vegan σεφ, και άλλους ανθρώπους που συμμετείχαν ενεργά στην εκδήλωση και στηρίζουν με τα προϊόντα τους ή με εφαρμοσμένες λύσεις μια πιο υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή για τον άνθρωπο και με λιγότερες επιπτώσεις για το περιβάλλον.

Φύγαμε από την εκδήλωση με μια γλυκιά αίσθηση ικανοποίησης ότι προσφέραμε σπιτικό φαγητό μαγειρεμένο με λίγα και απλά υλικά, με ζαρζαβατικά που έχουν καλλιεργηθεί με σεβασμό προς τη φύση, ότι δημιουργήσαμε τα ελάχιστα δυνατά σκουπίδια και με τη χαρά ότι υπάρχουν αρκετοί άλλοι άνθρωποι εκεί έξω που κάνουν πράγματα για να τρεφόμαστε πιο ποιοτικά και να  επιβαρύνουμε λιγότερο τον πλανήτη μας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Up ↑

Discover more from Cookpad Greece

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading