Αποθηκεύουμε τον χειμώνα και την άνοιξη στην κουζίνα μας

Καλό το καλοκαίρι, αλλά μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν διάφορα φρούτα και λαχανικά του χειμώνα και της άνοιξης, που λόγω συνθηκών, δεν ευδοκιμούν με την πολλή ζέστη και θα μας λείψουν. Γιατί λοιπόν να μην κάνουμε εγκαίρως τα κουμάντα μας ώστε να μην μας λείψει τίποτα;

spring

Όλο τον χειμώνα οι λεμονιές δεν σταματούν να βγάζουν λεμόνια. Αν είστε από τους τυχερούς που έχουν λεμονιές στην αυλή τους, σίγουρα έχετε χρησιμοποιήσει μπόλικα, έχετε δώσει σε φίλους και γνωστούς και ίσως πάλι να μην έχετε καταφέρει να τα καταναλώσετε όλα. Αν δεν έχετε λεμονιές που δίνουν καρπούς 2 φορές τον χρόνο και δεν θέλετε  καταλήξετε να αγοράζετε λεμονια Αργεντινής μέσα στο κατακαλόκαιρο, έχετε διάφορες επιλογές. Στύψτε τα λεμονάκια και αποθηκεύστε τον χυμό τους σε παγοκυψέλες, ώστε να προσθέτετε 2-3 παγάκια στα ξινά φαγητά σας. Το ξύσμα από τις λεμονόκουπες μην το πετάξετε, αρωματίστε με αυτό λάδι ή βάλτε το με σε παγοκυψέλες με λίγο νεράκι ή σε βάζα με ζάχαρη. Επίσης μπορείτε να φτιάξετε παστά λεμόνια ή λεμόνια τουρσί. Αν και πάλι η ποσότητα λεμονιών που έχετε δεν λέει να τελειώσει, μην ξεχάσετε να φτιάξετε συμπυκνωμένη λεμονάδα όλο άρωμα: θα διατηρηθεί για μήνες και θα έχετε να κερνάτε κάτι σπιτικό κάθε απροσδόκητο επισκέπτη! Και βέβαια, όπως κάθε φρούτο, μπορείτε να το κάνετε μαρμελάδα, γλυκό του κουταλιού ή lemon curd.

μαρμελάδα πορτοκάλιΠαρόμοια αποθηκεύετε και το πορτοκάλι. Κρατήστε το ξύσμα πορτοκαλιών σε παγάκια ή σε βάζα με ζάχαρη  ή με κονιάκ. Αν αγαπάτε το πορτοκάλι στα μαγειρευτά φαγητά σας, κρατήστε μπόλικο χυμό σε παγάκια, ενώ τον υπόλοιπο φτιάξτε τον συμπυκνωμένη πορτοκαλάδα. Επίσης, μην ξεχάσετε να κάνετε αρωματική μαρμελάδα και γλυκό του κουταλιού.

Κάτι ακόμα που θα μας λείψει το καλοκαιράκι, είναι τα χόρτα. Ήμερα ή άγρια, το καλοκαίρι βρίσκουμε ως επί τω πλείστον βλήτα, αλλά όχι τα υπόλοιπα νοστιμότατα χορταράκια που γεμίζουν τις αγαπημένες μας χορτόπιτες! Αν δεν θέλετε λοιπόν να ξεμείνετε, θα πρέπει να πλύνετε, να ζεματίσετε και να αποθηκεύσετε στην κατάψυξή σας μια επαρκή ποσότητα χόρτων (μόνα τους ή έτοιμα σε πίτα). Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με τα υπόλοιπα πράσινα λαχανικά (αρακάς, σπαράγγια, μπρόκολα, πράσα), καθώς και με διάφορα αρωματικά. Για καλύτερη συντήρηση στην κατάψυξη, δείτε περισσότερες πληροφορίες στο άρθρο μας για την κατάψυξη λαχανικών.

Στην ίδια κατηγορία εμπίπτουν και οι αγκινάρες. Αν τις αγαπάτε, μπορείτε να τις αποθηκεύσετε όσο ακόμα τις βρίσκετε φρέσκες. Καθαρίστε τις και είτε αποθηκεύστε τις στην κατάψυξή σας, ή κάντε τις τουρσί!

μαρμελάδα φράουλαΤα πρώτα φρούτα της άνοιξης είναι επίσης αυτά που δεν θα μπορέσουμε να χαρούμε για καιρό. Οι φράουλες, που είναι το κατ’ εξοχήν ανοιξιάτικο φρούτο, έχουν περιορισμένη διάρκεια. Για να μην μας λείψει για όλη την υπόλοιπη χρονιά, μπορούμε να την διατηρήσουμε με διάφορους τρόπους: σαν μαρμελάδα, γλυκό κουταλιού, σάλτσα, σιρόπι ή λικέρ.  Το ίδιο θα κάνουμε με τα σούπερ νόστιμα και αρωματικά μούσμουλα. Θα τα κάνουμε μαρμελάδα, γλυκό του κουταλιού και λικέρ από μούσμουλα είτε από ολόκληρο το φρούτο είτε μόνο από τα κουκούτσια.

Και μην ξεχάσετε να μαζέψετε χαμομήλι και να το αποξηράνετε ή να φτιάξετε χαμομηλέλαιο αλλά και φρέσκα αμπελόφυλλα, όσο είναι ακόμα τρυφερά, για να τα διατηρήσετε στην άλμη ή να τα ζεματίσετε και να τα αποθηκεύσετε στην κατάψυξη, ώστε να φτιάχνετε όλη την χρονιά ντολμαδάκια!

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Up ↑

Discover more from Cookpad Greece

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading