Τις προάλλες έβλεπα μια ταινία στην οποία είχε γευσιγνώστες κρασιών. Δοκίμαζε ο άλλος με δεμένα μάτια(!) το κρασί και έβρισκε με ακρίβεια τι κρασί ήταν, ποιας εσοδείας και ποιας περιοχής! Υπάρχουν δε συλλέκτες παλαιωμένων κρασιών που ξοδεύουν μια περιουσία για να αγοράσουν ένα μπουκάλι κρασί! Δεν χρειάζεται όμως να είσαι ειδικός για να μπορείς να διαλέξεις ένα καλό κρασί και δεν χρειάζεται επίσης να ξοδέψεις ένα κάρο χρήματα για να το απολαύσεις.
Σε αυτό το άρθρο δεν θα σας ζαλίσω με λεπτομέρειες για την διαδικασία παρασκευής των διαφόρων κρασιών (αυτά ας τα αφήσουμε εις τους ειδικούς!). Σκοπός μου είναι να σας δώσω κάποιες βασικές πληροφορίες ώστε να ξέρετε για παράδειγμα ποιο κρασί ταιριάζει με ποιο φαγητό, πώς το σερβίρουμε και πώς γίνεται σωστή συντήρηση.
- Ας αρχίσουμε με το καυτό ερώτημα «κρασί εμφιαλωμένο ή χύμα;» Αν δεν είστε λάτρης του κρασιού και θέλετε ένα απλό κρασάκι για να πιείτε μαζί με το φαγητό σας τότε δεν έχει σημασία τι από τα δύο θα αγοράσετε. Να ξέρετε όμως ότι τα κρασιά που είναι εμφιαλωμένα έχουν περάσει από υγειονομικούς ελέγχους σε αντίθεση με τα χύμα και ότι αν το κρασί δεν είναι εμφιαλωμένο πολύ εύκολα μπορεί να οξειδωθεί.
- Σε γενικές γραμμές να θυμάστε ότι τα λευκά κρασιά συνδυάζονται καλύτερα με ψάρι, σαλάτες και λευκό κρέας και τα κόκκινα συνδυάζονται με κόκκινο κρέας ή φαγητά με κόκκινη σάλτσα. Το ροζέ συνδυάζεται πολύ καλά με φαγητά που περιέχουν ποικιλία καρυκευμάτων και τα αφρώδη συνοδεύουν επιδόρπιο και φρούτα. Να έχετε υπόψη ότι ορισμένα φρούτα όπως τα μανταρίνια, τα πορτοκάλια, ο ανανάς και τα ακτινίδια δεν ταιριάζουν με κανένα κρασί. Αντίθετα το πεπόνι και τα σταφύλια ταιριάζουν για παράδειγμα με μοσχάτο γλυκό κρασί και τα μήλα, αχλάδια, φράουλες με λευκό γλυκό κρασί.
- Το κρασί σερβίρεται πάντα σε κολονάτο ποτήρι με μεγάλο στόμιο ώστε να μπορέσει να αναπτύξει όλο του το άρωμα, με εξαίρεση τη σαμπάνια η οποία σερβίρεται σε ψηλόλιγνο ποτήρι σε σχήμα τουλίπας.
- Όλα τα κόκκινα κρασιά πρέπει να σερβίρονται σε θερμοκρασία δωματίου, τα λευκά και ροζέ πρέπει να είναι δροσερά ενώ τα αφρώδη πρέπει οπωσδήποτε να σερβίρονται παγωμένα.
- Η αντίληψη «πρέπει να ανοίγουμε όλα τα κόκκινα κρασιά πριν τα σερβίρουμε για να αναπνεύσουν» δεν ισχύει. Μόνο ένα 15-20% χρειάζονται επαφή με τον αέρα ώστε να ελευθερωθεί η γεύση τους.
- Αν την ώρα που ανοίγουμε ένα κρασί, θρυμματιστεί ο φελλός και πέσουν κομματάκια μέσα στο μπουκάλι αυτό δεν σημαίνει ότι καταστράφηκε το κρασί και πρέπει να το πετάξουμε! Απλά θα γείρουμε ελαφρά το ποτήρι μας ώστε να αφαιρέσουμε τα κομματάκια που επιπλέουν.
- Τα ποτήρια πρέπει να τα γεμίζουμε μόνο κατά το ένα τρίτο για να δώσουμε στο κρασί το περιθώριο να αναπνεύσει.
- Για να συντηρήσουμε σωστά το κρασί θα πρέπει να το έχουμε σε σκιερό και δροσερό μέρος, σε σταθερή θερμοκρασία με το μπουκάλι σε οριζόντια θέση για να βρέχεται ο φελλός του.
- Αν ανοίξουμε ένα μπουκάλι και δεν καταναλώσουμε όλο το κρασί, ξανακλείνουμε με το φελλό και βάζουμε στο ψυγείο. Να ξέρετε όμως ότι από τη στιγμή που το κρασί ήρθε σε επαφή με τον αέρα, όσο καλά και να ξανακλείσουμε το μπουκάλι δεν θα έχει την ίδια ποιότητα στη γεύση μετά από λίγες μέρες.
Η κατανάλωση του κρασιού (με μέτρο πάντα) συμβάλει στη μείωση καρδιακών παθήσεων, μειώνει τη χοληστερίνη και διατηρεί σε ομαλά επίπεδα το σάκχαρο στο αίμα. Παρόλα αυτά θα πρέπει να σας πω ότι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί έχει 125 θερμίδες και αντίστοιχα ένα ποτήρι άσπρο κρασί έχει 121 θερμίδες.
Εβίβα λοιπόν ή όπως έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι “ευοί-ευάν”!
Απάντηση