ΨΑΡΟΣΥΜΒΟΥΛΕΣ με το WWF και τον Λευτέρη Λαζάρου

Το γνώριζες ότι το 90% των παγκόσμιων ιχθυαποθεμάτων απειλείται από την υπεραλίευση; Ότι 11 έως 27 εκατ. τόνοι ψαριών συνολικής αξίας έως 23 δις. δολαρίων αλιεύονται παράνομα; Ότι η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ψαρικών παγκοσμίως και ότι για να καλύψει τη ζήτηση σε ψαρικά η Ελλάδα εισάγει 36.000 τόνους;

Τι σημαίνουν τα νούμερα αυτά; Ότι τα ψάρια αλιεύονται σε τέτοιο βαθμό που αν δεν αναλάβουμε δράση οι πληθυσμοί τους θα συρρικνωθούν ακόμα περισσότερο, ενώ 800 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως που εξαρτώνται από την αλιεία για να επιβιώσουν θα χάσουν το εισόδημά τους.

Την κατάσταση αυτή προσπαθεί να ανατρέψει το WWF με τη νέα του εκστρατεία «Ψάρι για Πάντα», η οποία κινητοποιεί καταναλωτές, επιχειρήσεις και φορείς και προτείνει βιώσιμες λύσεις για την κοινωνία και τη θάλασσα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την απειλή της υπεραλίευσης.

«Μάθε για το ψάρι σου» και γίνε συμμέτοχος στη λύση!

Η προστασία των ψαριών και των θαλασσών μας είναι στο χέρι μας και είναι πολύ ευκολότερη απ’ ό,τι ίσως νομίζουμε. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να αλλάξουμε συνήθειες όταν αγοράζουμε ψαρικά:

  • Αφήνουμε το γόνο να μεγαλώσει και δεν επιλέγουμε νεαρά ψάρια κάτω από το επιτρεπόμενο μέγεθος ή κατά την εποχή αναπαραγωγής τους, όπως κολιό τον Αύγουστο.
  • Προστατεύουμε τα απειλούμενα είδη και δεν επιλέγουμε πετροσωλήνες (η πώληση των οποίων απαγορεύεται), ή γαλέο.
  • Aναζητούμε τη σήμανση MSC για την βιώσιμη αλιεία και ASC για την υπεύθυνη ιχθυοκαλλιέργεια και ζητάμε από τον ιχθυοπώλη μας περισσότερες πληροφορίες.

Διάβασε στο wwf.gr/fish τις ΨΑΡΟΣΥΜΒΟΥΛΕΣ του WWF. Δες τον οδηγό Fishtips και τον Ευρωπαικό οδηγό τσέπης για τη σήμανση των ψαρικών.

Θυμήσου! Ο γόνος δεν είναι λιχουδιά, είναι δολοφονίa…

ψαροσυμβουλές

Στο βίντεο που ακολουθεί ο Λευτέρης Λαζάρου, σεφ Βαρούλκο και πρεσβευτής της εκστρατείας «Ψάρι για Πάντα», εξηγεί πώς πρέπει να είναι το ψάρι για να μαγειρευτεί σωστά, καταρρίπτει τον μύθο ότι το μικρό ψάρι είναι λιχουδιά και μας συμβουλεύει τι πρέπει να κάνουμε για «να έχουμε ψάρι και αύριο».

Μοιράσου το βίντεο:

Γιατί όμως δεν πρέπει να αφήσουμε το ψάρι να εξαφανιστεί από το πιάτο μας;

Γιατί αποτελεί βασική πηγή πρωτεΐνης για 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, ενώ είναι πλούσιο σε ευεργετικά λιπαρά ωμέγα 3 και βιταμίνη D, που το καθιστούν ιδανική τροφή για ενήλικες και παιδιά. Μάλιστα σύμφωνα με την ανάλυση 120 μελετών με εκατοντάδες χιλιάδες συμμετέχοντες, η κατανάλωση λιπαρών ψαριών όπως ο σολομός, η ρέγγα, το σκουμπρί, ο γαύρος ή οι σαρδέλες, μειώνουν το κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθειες κατά 36%!

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Up ↑

Αρέσει σε %d bloggers: