Φτιάχνοντας καλό τσάι

Αν σας αρέσει να απολαμβάνετε ένα ωραίο, ζεστό φλυτζάνι τσάι, υπάρχουν ορισμένα μυστικά που θα σας βοηθήσουν να έχει την καλύτερη δυνατή γεύση.

Καλύτερο είναι το χύμα τσάι. Φυσικά και το τσάι σε φακελάκια είναι μια χαρά, αρκεί να το σερβίρετε σε ζεστά φλυτζάνια με πραγματικά καυτό νερό.

Γενικά αυτά που πρέπει να θυμάστε είναι:

  • Το νερό είναι βασικό συστατικό στο τσάι. Αυτό που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι κρύο και φρέσκο. Μην βάλετε να ξαναβράσετε νερό και μην χρησιμοποιήσετε νερό που έχει μείνει στον βραστήρα για καιρό. Οποιαδήποτε γεύση υπάρχει στο νερό, θα μείνει και στο τσάι σας. Αφήστε το φρέσκο νεράκι να βράσει και χρησιμοποιήστε το αμέσως.
  • Αν χρησιμοποιήσετε τσαγιέρα, καλύτερες είναι οι πήλινες ή οι πορσελάνινες. Οι μεταλικές τείνουν να αλλάζουν ελαφρώς τη γεύση του τσαγιού.
  • Πάντα να ζεσταίνετε την τσαγιέρα (ή το φλυτζάνι σας) πριν βάλετε μέσα το τσάι, ρίχνοντας μέσα λίγο καυτό νερό και γυρίζοντάς το γύρω γύρω. Μετά πετάξτε το νερό.
  • Αν φτιάξετε το ρόφημά σας με χύμα τσάι, θα χρειαστείτε ένα φλ. νερό και  μια καλή κουταλιά του γλυκού τσάι για κάθε άτομο. Το νερό θα πρέπει να είναι λίγο κάτω από τη θερμοκρασία βρασμού για να έχετε το καλύτερο αποτέλεσμα. Θα σταματήσετε το βρασμό δηλαδή μόλις δείτε να δημιουργούνται φυσαλίδες στις άκρες του σκεύους στο οποίο το βράζετε. Ρίξτε το νερό στην τσαγιέρα, ανακατέψτε καλά, σκεπάστε την τσαγιέρα και αφήστε το για 5’ (αν έχετε μόνο ένα φλυτζάνι σκεπάστε το με το πιατάκι του).  Μετά τα 5’ ανακατέψτε ξανά την τσαγιέρα  και βάλτε στα φλυτζάνια, χρησιμοποιώντας ένα σουρωτηράκι. 
  • Αν φτιάχνετε μεγάλη ποσότητα τσαγιού (με χύμα τσάι, στην τσαγιέρα), θα πρέπει να αφαιρέσετε τα φύλλα από μέσα, να μην μείνει δηλαδή το περισσευούμενο τσάι με τα φύλλα για περισσότερη ώρα. Μια καλή λύση σε αυτή την περίιπτωση είναι να έχετε δυο τσαγιέρες. Μια στην οποία θα μείνει το τσάι μέχρι να γίνει και μια στην οποία θα το μεταφέρετε μετά και από την οποία θα σερβίρετε.
  • Αν σας φαίνεται πολύ δυνατό, προσθέστε λίγο βραστό  νερό ακόμα.

Οι ίδιες γενικά συμβουλές πρέπει να ακολουθούνται και για τα ροφήματα (τσάι βουνού, χαμομήλι, μέντα κλπ). Δεν πρέπει ποτέ να τα βράζουμε μαζί με το νερό, αλλά πρέπει πάντα να τα αφήνουμε για 5’ περίπου μέσα στο βραστό νερό. Μέσα στο νερό βράζουμε μόνο τα ξυλώδη όπως η κανέλα καθώς και τις φλούδες από φρούτα που μπορεί να θέλουμε να προσθέσουμε.

Παγωμένο τσάι
Για να φτιάξετε παγωμένο τσάι, διπλασιάστε την ποσότητα του τσαγιού για κάθε φλυτζάνι. Φτιάξτε το όπως θα κάνατε και το ζεστό και μετά βάλτε το σε μια κανάτα. Προσθέστε πάγο όταν κρυώσει. Αν βιάζεστε και θέλετε να προσθέσετε πάγο ενώ είναι ακόμα ζεστό, τριπλασιάστε την ποσότητα του τσαγιού, γιατί ο πάγος θα το κάνει αδύναμο.
Αν το βάλετε στο ψυγείο, το παγωμένο τσάι θα θολώσει

 

Ποικιλίες τσαγιού

Λευκό τσάι:  το λευκό τσάι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να γίνει. Αφήστε το για 3-6 λεπτά

Πράσινο τσάι: το πράσινο τσάι χρειάζεται 2-3 λεπτά. Εάν θέλετε να το κάνετε παγωμένο ή να το γλυκάνετε με λίγη ζάχαρη ή μέλι, αφήστε το λίγο παραπάνω, ώστε να έχει πιο έντονη γεύση.

Μαύρο τσάι: Εξαρτάται από τα γούστα σας κυρίως. Αφήστε το για 1-2 λεπτά, αλλά μπορείτε να το αφήσετε και 3-4 αν το θέλετε ιδιαίτερα δυνατό.

 

Τι άλλο βάζω στο τσάι μου;

Ανάλογα με τα γούστα μας μπορεί να θέλουμε να γλυκάνουμε λίγο το τσάι μας. Μπορούμε να προσθέσουμε οποιαδήποτε γλυκαντική ουσία θέλουμε, όπως ζάχαρη ή μέλι. Στο πράσινο τσάι θα προτείνουμε το μέλι αντί της ζάχαρης.

Εκτός όμως από τη ζάχαρη μπορείτε να δοκιμάσετε το τσάι σας προσθέτοντας μερικές σταγόνες λεμόνι ή λίγο γάλα όπως κάνουν οι Βρετανοί.

 

Η κεντρική φωτογραφία του άρθρου είναι από τη Σουλτάνα και τη συνταγή Τσάι μήλο-κανέλα με χυμό μήλου

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Up ↑

Αρέσει σε %d bloggers: