Η άνοιξη επέστρεψε! Μια ματιά από το παράθυρό μας κάτω στον κήπο, το φωνάζει, η φύση έχει αρχίσει να ξυπνάει για τα καλά. Καθ’ οδόν προς τον ηλεκτρικό, τα –λιγοστά πλέον– άκτιστα οικόπεδα έχουν πρασινίσει από κάθε λογής αγριόχορτα. Οι μυρωδιές, μέσα στη πρωινή δροσιά, είναι αποκαλυπτικές της αλλαγής που έρχεται.
Προχθές, κάνοντας την ίδια, καθημερινή διαδρομή, σκεφτόμουν ποια συνταγή θα ταίριαζε σε αυτή τη περίοδο. Και θα ήταν και πρωτότυπη, έξω από τις… καθημερινές διαδρομές.
Η ιδέα, αυτή τη φορά δεν μου “κατέβηκε”. Ήταν ήδη κάτω, δίπλα στα πόδια μου, “ξεχείλιζε” από το συρματόπλεγμα του οικοπέδου δίπλα μου. Ευτυχώς δεν την “έπιασα”. Θα με τρέλλαινε στο τσούξιμο…..
Μία συνταγή με τσουκνίδες, λοιπόν…..
Όχι, όχι τσουκνιδόπιττας, αυτή μπορείτε να τη βρείτε παντού, από φίλες ή στο internet.
Δεν είπαμε; κάτι πρωτότυπο. Η συνταγή που σας προτείνω είναι… οι εξής τρεις! Μία “Τριλογία τσουκνίδας”.
Η πρώτη συνταγή είναι για τους μικρούς (και τόσο απαιτητικούς) συνδαιτυμόνες σας στο σπίτι, γι’ αυτό και τα υλικά είναι υπολογισμένα για δύο μόνο άτομα.
Οι άλλες δύο είναι για μεγάλους και μικρούς. Τέσσερις μερίδες. Εάν είστε περισσότεροι / λιγότεροι, τροποποιείτε τις ποσότητες ανάλογα.
ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΣΟΥΚΝΙΔΑΣ – ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ
“Τρελλό” risotto με τσουκνίδες
Η τσουκνίδα είναι αναμφίβολα “το” βότανο της Άνοιξης, και ας μη το έχουμε σε καμμιά ιδιαίτερη εκτίμηση. Καθαρίζει το αίμα, τακτοποιεί το έντερο και δίνει μία “ριπή” ενέργειας αυτή τη περίοδο του χρόνου που τα παιδάκια είναι μπουχτισμένα από το καθημερινή επανάληψη, τη ρουτίνα του χειμώνα, κλεισμένα μέχρι τώρα μέσα στο σπίτι.
![]() |
Υλικά :
|
Ετοιμασία :
- Μαγειρεύουμε το ρύζι έως ότου να είναι σχεδόν έτοιμο.
- Εάν βάζετε αλάτι στο φαγητό των παιδιών, τώρα είναι η ώρα να το προσθέσετε.
- Την ώρα που μαγειρεύεται το ρύζι, πλένουμε τις κορφές από τις τσουκνίδες που έχουμε μαζέψει (ή και αγοράσει, βρίσκει κανείς σε κάποιες λαϊκές τουλάχιστον). ΠΡΟΣΟΧΗ, φοράμε πάντοτε ελαστικά γάντια κουζίνας.
- Τις βάζουμε σε φαρδύ τηγάνι με το ελαιόλαδο, δύο κ.σ. νερό και το κρεμμύδι ψιλο-τριμμένο.
- Όταν μαλακώσουν, τις ψιλοκόβουμε και προσθέτουμε στο τηγάνι το ρύζι και το μαγειρεύουμε ανακατεύοντας, για τουλάχιστον δύο λεπτά.
- Αποσύρουμε το τηγάνι, προσθέτουμε το ανθότυρο και, αν αρέσει στους μικρούς, το μοσχοκάρυδο.
- Το σερβίρουμε χλιαρό.
Η… πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία!!!
Από τις τσουκνίδες μαζεύουμε μόνο τις κορφές τους, μόνο τα φύλλα ή και τον βλαστό, είναι το πιο τρυφερό μέρος του φυτού.
Όταν είναι να τις πλύνω, εγώ αδειάζω τη σακούλα με τις κορφές που έχω μαζέψει μέσα στο νεροχύτη (του οποίου έχω κλείσει την απορροή), αφήνω να τρέξει επάνω τους αρκετό κρύο νερό και, τότε μόνο, φορώντας πάντα γάντια, τις ξεπλένω κουνώντας τες έντονα μέσα στο νερό, δεν παίρνω να τις κρατήσω ποτέ μέσα στα χέρια μου, να τις ζουλήξω, δεν θα ήθελα να διαπιστώσω κατά πόσον… η γυναίκα μου διάλεξε καλή μάρκα γάντια κουζίνας στο supermarket.
Το γλυκό (όχι ιδιαίτερα καυτερό, όχι με έντονη γεύση) κρεμμύδι είναι ότι πιο κοντινό μπορώ να βρω εύκολα στην πρώτη επιλογή της συνταγής, το εσαλότ (echalote, Shallot, ή scalonio).
Εναλλακτική είναι η λύση και με το ανθότυρο, αντί της ricotta που θέλει η πρωτότυπη συνταγή.
ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΣΟΥΚΝΙΔΑΣ – ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ
ομελέτα με τσουκνίδες
![]() |
Υλικά :
|
Ετοιμασία :
- Πλένουμε καλά τις κορφές από τις τσουκνίδες που έχουμε μαζέψει (ή και αγοράσει, βρίσκει κανείς σε κάποιες λαϊκές τουλάχιστον). ΠΡΟΣΟΧΗ, φοράμε πάντοτε ελαστικά γάντια κουζίνας.
- Τις βάζουμε με λίγο νερό να βράσουν και, μόλις γίνουν τρυφερές, τις στραγγίζουμε και τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.
- Καθαρίζουμε και πλένουμε τα κρεμμυδάκια. Τα κόβουμε σε πολύ λεπτές ροδέλες που τις βάζουμε να μαραθούν με δύο κ.σ. ελαιόλαδο, μέχρι να γίνουν διαφανείς.
- Προσθέτουμε τις τσουκνίδες, τις αφήνουμε να νοστιμέψουν για δυό-τρία λεπτά και αλατοπιπερώνουμε.
- Κτυπούμε τα αυγά, προσθέτουμε το τυρί παρμεζάνα συνεχίζοντας το κτύπημα, και στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα τους τις τσουκνίδες.
- Αφού αλατοπιπερώσουμε, αδειάζουμε τα αυγά σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο λάδι.
- Ανακατεύομε αμέσως με ένα ξύλινο κουτάλι και, μόλις η ομελέτα αρχίζει να πήζει, κουνάμε το τηγάνι για να ξεκολλήσει το κάτω μέρος της από τον πάτος του τηγανιού.
- Για να τη γυρίσουμε, την αφήνουμε να γλιστρήσει σε ένα πιάτο, λαδώνουμε ελάχιστα ξανά το τηγάνι και την τουμπάρουμε μέσα του για να ψηθεί και η άλλη πλευρά της. Όλα αυτά σε δυνατό μάτι πάντα.
ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΣΟΥΚΝΙΔΑΣ – ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ
Θα ετοιμάσουμε σπιτικές ταλιατέλες προσθέτοντας στη ζύμη τους κορφές από τσουκνίδες. Το αποτέλεσμα είναι γευστικότατο και –κυρίως– πολύ υγιεινό.
ταλιατελες με τσουκνίδα
![]() |
Υλικά (για 500 γρ. ταλιατέλες):
|
Ετοιμασία :
- Βράζουμε τις τσουκνίδες και τις περνάμε με ελάχιστο νερό από το moulti για να τις αλέσουμε.
- Αφήνουμε όλα τα υλικά να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
- Τα αναμιγνύουμε όλα μαζί δουλεύουμε καλά τη ζύμη μέχρι να πάρουμε ένα ζυμάρι που να “κρατάει”.
- Του δίνουμε σχήμα ρολού, το τυλίγουμε σε μία καθαρή και στεγνή πετσέτα και το αφήνουμε να ξεκουρασθεί για 10-15 λεπτά.
- Πριν αρχίσουμε να ανοίγουμε τη ζύμη, κόβουμε το ρολό σε 3-4 κομμάτια ίδιας διάστασης και τα δουλεύουμε ένα τη φορά.
- Όση ώρα δουλεύουμε ένα κομμάτι, αφήνουμε τα υπόλοιπα τυλιγμένα στη πετσέτα, αποφεύγοντας έτσι να στεγνώσει στην επιφάνειά της η ζύμη και να γίνει δύσκολη στο δούλεμα.
- Ανοίγουμε τη ζύμη ακολουθώντας τη διαδικασία που περιγράφεται για τα σπιτικά ζυμαρικά στις οδηγίες βήμα-βήμα εδώ, την απλώνουμε πάνω σε ένα στεγνή και αλευρωμένη πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουρασθεί για 30 λεπτά.
- Τη βράζουμε σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει έντονα, για 2 λεπτά.
Ακολουθεί μία συνταγή με τις ταλιατέλες που έχουμε ετοιμάσει
πράσινες ταλιατέλες με πράσα, ζαμπόν και κρέμα ανθότυρου
Υλικά (για 4 άτομα):
- 300 γρ. ταλιατέλες με τσουκνίδα
- 1 πράσο
- 150 γρ. ζαμπόν, κομμένο σε κυβάκια
- 250 γρ. ανθότυρο
- παρθένο ελαιόλαδο
- τριμμένο τυρί grana
- αλάτι
Ετοιμασία :
- Κόβουμε σε φέτες το πράσο και το τηγανίζουμε ελαφριά, με μία κ.σ. ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε το ζαμπόν και το σωτάρουμε για λίγα λεπτά.
- Σε ευρύχωρη κατσαρόλα βράζουμε τις ταλιατέλες σε άφθονο αλατισμένο νερό, για 2 λεπτά. Ο χρόνος αυτός είναι για ταλιατέλες που μόλις έχουμε φτιάξει. Εάν όμως τις έχουμε ετοιμάσει μέρες πριν και τις έχουμε στεγνώσει, το βράσιμο διαρκεί, ασφαλώς, περισσότερο (ανάλογα με τον χρόνο που έχει περάσει από την προετοιμασία τους, μπορεί να φθάσει και τα 6 με 8 λεπτά. Σε αυτή τη περίπτωση, δοκιμάζουμε πάντα εάν είναι έτοιμες).
- Σε ένα μπωλ πατάμε και λιώνουμε το ανθότυρο με ένα πιρούνι, σαν να ήταν πουρές, προσθέτουμε λίγο από το νερό όπου έβρασαν οι ταλιατέλες και συνεχίζουμε να δουλεύουμε με το πιρούνι έως ότου πάρουμε ένα ομοιογενές και κρεμώδες μίγμα.
- Σουρώνουμε τις ταλιατέλες και τις ρίχνουμε ση τηγάνι με το πράσο και το ζαμπόν, προσθέτουμε την κρέμα του ανθότυρου και ανακατεύουμε καλά
- Μοιράζουμε στα πιάτα, ρίχνουμε από πάνω λίγο τριμμένο τυρί grana και σερβίρουμε
Απάντηση