Συμβουλές για όμορφες φωτογραφίες

Σε καμία περίπτωση δεν ισχυρίζομαι ότι (α) είμαι «ειδική» στο θέμα της φωτογραφίας (β) ότι οι φωτογραφίες μου είναι τέλειες.  Δεν έχω παρακολουθήσει μαθήματα ούτε και έχω στο σπίτι βιβλία σχετικά με το θέμα.  Όμως η τέχνη της φωτογραφίας πάντα με γοήτευε και όπως ξέρετε και εσείς, όταν κάτι γίνεται με αγάπη το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι όμορφο.  

Όταν παρατηρώ μια φωτογραφία προσπαθώ να βρεθώ στη θέση του φωτογράφου.  Από ποια γωνία τράβηξε το πιάτο, τι φωτισμό χρησιμοποίησε, ποιο ήταν το σκεπτικό του σχετικά με το στήσιμο του πιάτου.  Η φωτογράφηση πιάτων χρειάζεται εκπαίδευση και είναι κλάδος από μόνη της.  Πίσω από όλες αυτές τις καταπληκτικές φωτογραφίες που βλέπουμε στο διαδίκτυο κρύβεται ένα επιτελείο από ειδικούς.

Αν θεωρείτε τη φωτογράφηση ενός πιάτου «αγγαρεία» τότε δυστυχώς το άρθρο αυτό δεν είναι για σας.  Αν πάλι σκέφτεστε «εδώ είναι σάιτ μαγειρικής και όχι καλλιτεχνικής φωτογραφίας» να σας πω ότι σκέφτεστε λάθος.  Δεν είναι καθόλου τυχαία η ρήση «μια εικόνα…χίλιες λέξεις».  Μπορείτε να γράψετε την πιο γαργαλιστική περιγραφή μιας συνταγής, να διαβεβαιώσετε πόσο νόστιμο, θεσπέσιο, αρωματικό είναι το αποτέλεσμα ή απλά να βάλετε μια όμορφη φωτογραφία.  Στην πρώτη περίπτωση ο αναγνώστης θα δείξει κάποιο ενδιαφέρον, στη δεύτερη περίπτωση θα δει τη φωτογραφία και θα του τρέχουν τα σάλια!!!  Γι΄ αυτό άλλωστε τα βιβλία μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής δίνουν έμφαση στις φωτογραφίες των συνταγών που περιέχουν.  Είναι αδιανόητο για μένα – αλλά και για πολλούς άλλους – να αγοράσω ένα τέτοιο βιβλίο χωρίς να βλέπω το τελικό αποτέλεσμα κάθε πιάτου!

Ας δούμε λοιπόν μερικές απλές συμβουλές.

1. Φωτισμός

Πάντα να βγάζετε τις φωτογραφίες κατά την διάρκεια της ημέρας και όχι το βράδυ.  Ο φυσικός φωτισμός κολακεύει τα φαγητά και δεν δημιουργούνται αντιαισθητικές σκιές.  Aν υπάρχει η δυνατότητα να βγείτε έξω στο μπαλκόνι ή στη βεράντα όπου υπάρχει διάχυτο φως – χωρίς όμως να χτυπάει το πιάτο ο ήλιος – ακόμα καλύτερα!  Υπογραμμίζω τη λέξη διάχυτο γιατί αν πέφτει φως μόνο από τη μια πλευρά, θα δημιουργηθούν «σκληρές» σκιές.  Όταν βγάζουμε φωτογραφίες το βράδυ με τη χρήση φλας και ιδιαίτερα όταν στεκόμαστε πάνω από το πιάτο α. φαίνεται η σκιά μας στη φωτογραφία(!) β. υπερφωτίζεται το φαγητό με αποτέλεσμα να  χάνονται όλες οι λεπτομέρειες.

2. Στήσιμο

α) Να δίνετε σημασία στο όλο στήσιμο του «σκηνικού».  Μια πετσέτα κουζίνας διπλωμένη και αφημένη δίπλα στο πιάτο, ένα βάζο με φρέσκα λουλούδια, ένα πιρούνι ή ένα ποτήρι με κρασί είναι μερικές μόνο πινελιές που μπορείτε να προσθέσετε για να αναδείξετε το δημιούργημα σας αλλά διαλέξτε μόνο ένα ή δύο στοιχεία για να το πλαισιώσετε.  “Less is more” ή αλλιώς «ουκ εν τω πολλώ το ευ».

β) Μην συμπεριλαμβάνετε στη φωτογραφία διάφορα σκεύη κουζίνας, μια πόρτα, ένα καναπέ, το υγρό σαπούνι πιάτων και γενικά οτιδήποτε άσχετο!

γ) Επίσης ο συνδυασμός των χρωμάτων παίζει μεγάλο ρόλο.  Το φαγητό, το πιάτο, το τραπεζομάντιλο ή ότι άλλο φαίνεται στη φωτογραφία, πρέπει χρωματικά να δένουν αρμονικά μεταξύ τους.

3. Χρόνος

Μερικές φορές έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα όταν φωτογραφίζουμε ένα φαγητό μόλις ψηθεί και είναι ζεστό και αχνιστό!  Άλλες φορές, πρέπει να περιμένουμε λίγες ώρες προτού να βγάλουμε φωτογραφία.  Να έχουμε δηλαδή πάντα υπόψη πώς θα είναι το φαγητό όταν κρυώσει.  Αν φαίνεται κοκαλωμένο ή είναι κάτι που μετά από λίγο θα λιώσει τότε δεν θα φαίνεται στη φωτογραφία δελεαστικό!

4. Οπτική γωνία

Όταν φωτογραφίζουμε ένα πιάτο προσπαθούμε να δώσουμε στη φωτογραφία την αίσθηση του τρισδιάστατου.  Ενώ λοιπόν μερικές φορές ένα πιάτο μπορεί να φαίνεται όμορφο όταν το φωτογραφίσουμε από πάνω προς τα κάτω, στις πλείστες των περιπτώσεων όταν τοποθετηθούμε στο ίδιο επίπεδο με το πιάτο ή λίγο πιο πάνω, τα αποτελέσματα θα είναι πολύ καλύτερα.

5. Ολόκληρο ή κομμάτι;

Μερικά φαγητά φαίνονται πολύ καλύτερα στη φωτογραφία αν τα τεμαχίσουμε και αν φαίνεται το εσωτερικό τους ώστε ο αναγνώστης να έχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα ιδιαίτερα αν έχουν γέμιση για παράδειγμα.

6. Δοκιμές

Πάντα να βγάζετε περισσότερες από μια φωτογραφίες τη φορά δοκιμάζοντας διάφορες οπτικές γωνίες ώστε να έχετε την δυνατότητα να επιλέξετε την καλύτερη.

7. Μελέτη

Μετροφυλλήστε βιβλία μαγειρικής, μελετήστε φωτογραφίες στο διαδίκτυο -τις οποίες έχουν τραβήξει επαγγελματίες – ώστε να πάρετε ιδέες και να τις προσαρμόσετε στο δικό σας «ύφος».

8. Φωτογράφιση από πολύ κοντά

Κάθε φακός έχει μια ελάχιστη απόσταση εστίασης. Κάτω από αυτή την απόσταση δεν είναι δυνατό να έχουμε καθαρό είδωλο. Για να φωτογραφίσουμε λοιπόν ένα πιάτο από πολύ κοντά (μισό μέτρο και κάτω περίπου) χρειαζόμαστε έναν εξειδικευμένο φακό macro ή αν έχουμε μια compact μηχανή θα πρέπει να βάλουμε τον αντίστοιχο διακόπτη στο σύμβολο του macro που συνήθως είναι ένα λουλουδάκι.

Σαν επίλογο, σας έχω κάποια παραδείγματα ώστε να καταλάβετε καλύτερα τα πιο πάνω σημεία. Έχω φωτογραφίσει τα ίδια ακριβώς μάφινς, με διαφορετικές συνθήκες φωτισμού και στησίματος. Δείτε τις διαφορές!

fotos1 Εδώ βλέπουμε μια υπερ-φωτισμένη φωτογραφία την οποία έβγαλα με τη χρήση φλας.  Κοιτάξτε πώς χάνονται οι λεπτομέρειες.
fotos2 Να γιατί δεν πρέπει να στεκόμαστε ακριβώς πάνω από το πιάτο και να βγάζουμε φωτογραφία από τόσο κοντά.  Αν βλέπατε αυτή τη φωτογραφία, θα καταλαβαίνατε τι πράγμα είναι αυτό;  Όχι βέβαια!  Θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε.
fotos3 Άλλο ένα παράδειγμα προς αποφυγήν!  Όταν βγάζουμε φωτογραφία ένα πιάτο, θέλουμε να δείξουμε πόσο νόστιμο είναι, πόσο λαχταριστό.  Κατά συνέπεια θα εστιάσουμε σε αυτό και μόνο σε αυτό.  Δεν είναι όμορφο να φαίνονται στη φωτογραφία διάφορα άλλα άσχετα πράγματα!
fotos4 Φυσικός, διάχυτος φωτισμός, σωστή οπτική γωνία, όμορφη παρουσίαση.  Αυτά πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας αν θέλουμε οι φωτογραφίες μας να έχουν έναν αέρα επαγγελματισμού!

Αν έχετε κι εσείς μυστικά για όμορφες φωτογραφίες, θα περιμένω με χαρά να τα ακούσω!

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Up ↑

Αρέσει σε %d bloggers: