Συμβουλές για τέλεια κέικ

Μπορούμε να καταλάβουμε πολύ εύκολα κατά πόσον έχει πετύχει ένα κέικ από το σχήμα, το χρώμα, την υφή και βέβαια την γεύση. Εδώ θα βρείτε συμβουλές και μικρά μυστικά τα οποία θα σας βοηθήσουν ώστε κάθε φορά,να πετυχαίνετε ένα τέλειο κέικ!

  1. Πάντα, πριν ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε ένα κέικ, βάζουμε στον πάγκο εργασίας όλα τα υλικά που χρειαζόμαστε, έτσι ώστε να μην ξεχάσουμε κάποιο κατά λάθος.
  2. Πριν από όλα, ανάβουμε το φούρνο μας στην θερμοκρασία που αναφέρεται στη συνταγή ώστε να προθερμανθεί.
  3. Η σχάρα του φούρνου (στην οποία θα τοποθετήσουμε το ταψί) πρέπει να είναι πάντα στο μεσαίο ράφι (εκτός και αν η συνταγή λέει κάτι άλλο).
  4. Είναι απαραίτητο να βουτυρώνουμε και να αλευρώνουμε το ταψί μας πριν το χρησιμοποιήσουμε (για μερικά είδη κέικ όπως το κέικ των αγγέλων, το sponge cake και το chiffon κέικ δεν χρειάζεται).  Σε μερικές περιπτώσεις χρειάζεται να τοποθετήσουμε και λαδόκολλα την οποία επίσης πρέπει να βουτυρώσουμε και να αλευρώσουμε.
  5. Για κέικ σοκολάτας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κακάο αντί αλεύρι για να «αλευρώσουμε» το ταψί μας.
  6. Πάντα πρέπει να χρησιμοποιούμε το σωστό μέγεθος ταψιού.  Αν είναι πολύ μεγάλο, η ζύμη θα απλώσει και το κέικ δεν θα φουσκώσει αρκετά και αν είναι πολύ μικρό, υπάρχει κίνδυνος να ξεχειλίσει!
  7. Ποτέ δεν ακολουθούμε «τυφλά» τους χρόνους ψησίματος που αναφέρουν οι συνταγές! Πρέπει να παρακολουθούμε το κέικ και να κρίνουμε εμείς πότε είναι έτοιμο.
  8. Αν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυγά ή βούτυρο, φροντίζουμε να τα έχουμε εκτός ψυγείου για τουλάχιστον μισή ώρα πριν τα χρησιμοποιήσουμε.
  9. Στη ζαχαροπλαστική, χρειάζεται ακρίβεια στη δοσολογία των υλικών.  Μια ζυγαριά είναι απαραίτητη.  Αν η συνταγή αναφέρει στις δόσεις  «ποτήρι» ή «φλιτζάνι», δεν χρησιμοποιούμε οποιοδήποτε ποτήρι ή οποιοδήποτε φλιτζάνι!  Καλύτερα να μετατρέψουμε τις ποσότητες των υλικών σε γραμμάρια γιατί αν κάνουμε λάθος στη δοσολογία, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να αποτύχει το κέικ μας!
  10. Η ζύμη για κέικ (οποιοδήποτε κέικ) δεν χρειάζεται να χτυπηθεί πολύ στο μίξερ.  Μόνο τόσο, όσο χρειάζεται για να αναμειχθούν τα υλικά αλλιώς το κέικ μας δεν θα γίνει αφράτο.
  11. Στο εμπόριο, η βανίλια υπάρχει σε δύο μορφές: το πραγματικό εκχύλισμα της φλούδας των σπόρων και η πολύ φτηνότερη συνθετική ουσία (η άσπρη σκόνη).  Προτιμήστε το εκχύλισμα που είναι φυσικό και φυσικά πολύ καλύτερο από τη συνθετική βανίλια.
  12. Ποτέ δεν ρίχνουμε τα υλικά όλα μαζί ταυτόχρονα σε ένα μπολ για να τα χτυπήσουμε!  Αναμιγνύουμε όλα τα στερεά υλικά (αλεύρι, baking powder, αλάτι, κανέλα, σόδα) σε ένα μπολ και χτυπούμε τα υγρά υλικά στο μίξερ προσθέτοντας τα στερεά (κουταλιά κουταλιά) στο τέλος.
  13. Αν θέλουμε το κέικ μας να είναι πολύ αφράτο, διαχωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια, προσθέτουμε στη ζύμη πρώτα τους κρόκους αφήνοντας τελευταία τα ασπράδια τα οποία χτυπάμε σε μαρέγκα.
  14. Τη μαρέγκα την προσθέτουμε στο μείγμα λίγη λίγη, κάνοντας ελαφρές κυκλικές κινήσεις από τον πάτο του μπολ προς τα πάνω, διπλώνοντας έτσι τη μαρέγκα στο μείγμα. Αυτό το κάνουμε για να παραμείνει ο εγκλωβισμένος αέρας και να φουσκώσει το κέικ.
  15. Αφού βάλουμε το κέικ μας στο φούρνο να ψηθεί, το αφήνουμε στην ησυχία του! Δεν ανοιγοκλείνουμε το φούρνο 15 φορές για να δούμε τι γίνεται γιατί και το κέικ θα ξεφουσκώσει και σπαταλούμε ενέργεια.  Πρέπει απαραιτήτως να περάσει 1/2 ώρα πριν δοκιμάσουμε να ανοίξουμε το φούρνο και μετά προς το τέλος για να ελέγξουμε αν ψήθηκε.
  16. Μη κακοποιείτε το κέικ για να δείτε αν ψήθηκε βυθίζοντας συνέχεια μαχαίρι!  Χρησιμοποιήστε μια οδοντογλυφίδα καλύτερα.
  17. Πριν ξεφορμάρουμε το κέικ, αφήνουμε να περάσουν τουλάχιστον 5 λεπτά.
  18. Αν θέλουμε να βάλουμε γλάσο, πρέπει να περιμένουμε πρώτα να κρυώσει το κέικ εντελώς αλλιώς το γλάσο θα γίνει πιο ρευστό και δεν θα στρώνει ή ακόμα καλύτερα βάζουμε το κέικ στο ψυγείο για 1-2 ώρες.  Έτσι το γλάσο δεν θα γεμίσει ψίχουλα και θα μπορέσουμε να το απλώσουμε πιο εύκολα.

Τώρα που είστε ετοιμοπόλεμοι, δοκιμάστε όποιο κέικ σας αρέσει μέσα από την Cookpad και στείλτε μας cooksnap με τις εντυπώσεις σας! Αν βέβαια έχετε και εσείς μικρά μυστικά για τέλεια κέικ, μοιραστείτε τα μαζί μας!

One thought on “Συμβουλές για τέλεια κέικ

Add yours

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Up ↑

Discover more from Cookpad Greece

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading