Στέβια, ένα φυσικό γλυκαντικό

Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά γύρω από τη χρήση αυτής της γλυκαντικής ουσίας.  Είναι ασφαλής;  Είναι κατάλληλη για διαβητικούς;  Πώς πρέπει να την χρησιμοποιούμε;

Ποια η διαφορά της στέβιας από τη ζάχαρη;

Η στέβια σε αντίθεση με τη ζάχαρη είναι πλούσια σε βιταμίνες Α και C, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο και σίδηρο, δεν περιέχει υδατάνθρακες ή θερμίδες και δεν ευνοεί την δημιουργία τερηδόνας. 

Πώς μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε;

Η στέβια μπορεί να αντικαταστήσει την κοινή ζάχαρη και επειδή είναι ανθεκτική στις μεταβολές της θερμοκρασίας και δεν αλλοιώνεται, μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε σε γλυκά, στην παρασκευή μαρμελάδων, σε φαγητά και βέβαια σε διάφορα ροφήματα ζεστά και κρύα.

Είναι κατάλληλη για διαβητικούς;

Θεωρείται ιδανικό γλυκαντικό για διαβητικούς που ακολουθούν μία ελεγχόμενη διατροφή καθώς λόγω της έλλειψης της σε υδατάνθρακες, μεταβολίζεται στον οργανισμό χωρίς να επηρεάζει τη γλυκόζη του αίματος.  Παρόλα αυτά, άτομα με διαβήτη καλύτερα να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν αποφασίσουν να την εντάξουν στο διαιτολόγιο τους.

Σε ποια μορφή υπάρχει στην αγορά;

Μπορούμε να την βρούμε συσκευασμένη σε μορφή σκόνης, σε σταγόνες ή σε δισκία αλλά επίσης μπορούμε να την καλλιεργήσουμε σε μικρές γλάστρες και να χρησιμοποιούμε τα φύλλα της φρέσκα ή αποξηραμένα.

Τι πρέπει να προσέχουμε;

Δεν είναι ίδια όλα τα προϊόντα στέβιας, επομένως θα πρέπει να διαβάζουμε προσεχτικά τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία σχετικά με τον συνιστώμενο τρόπο κατανάλωσης και την συνιστώμενη δοσολογία.  Δηλαδή με απλά λόγια, αν θέλετε να φτιάξετε ένα γλυκό, θα πρέπει να διαβάσετε τι προτείνει ο κατασκευαστής σχετικά με την ποσότητα στέβιας που θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε για να αντικαταστήσετε την κανονική ζάχαρη.

Όταν αγοράζετε προϊόντα με στέβια, θα πρέπει να μελετάτε τι συστατικά περιλαμβάνουν για να είστε σίγουροι ότι όντως δεν περιέχουν επιπλέον λιπαρά ή σάκχαρα.

Αν παρατηρήσετε κάποια ανεπιθύματα συμπτώματα μετά τη λήψη της, όπως προβλήματα πέψης, φούσκωμα ή ακόμα και ελαφριά υπόταση, θα πρέπει να διακόψετε την κατανάλωση της άμεσα.

 

Στο σάιτ υπάρχουν αρκετές συνταγές στις οποίες γίνεται χρήση της στέβιας.  Ας δούμε μερικές:

 

Μηλομαρμελάδα πολύ αρωματική με στέβια

Ακτινίδιο γλυκάκι (με στέβια, παρακαλώ)!

Γλυκό τριαντάφυλλο με στέβια

Μηλόπιτα ολικής χωρίς ζάχαρη

Νηστίσιμο κέικ με καλαμποκάλευρο

Βρώμη με γάλα αμυγδάλου και φράουλες

Υγιεινά brownies με φρούτα

 

 

Πηγές

ΕΘΝΟΣ.gr

vita.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Up ↑

Discover more from Cookpad Greece

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading