Σπιτικοί ζωμοί

Πόσες και πόσες συνταγές δεν αναφέρουν στα υλικά τους ένα υλικό με την κωδική ονομασία “κύβος”… Ένα μικρό κυβάκι που περιέχει μια τεράστια ποσότητα γεύσης: λαχανικά, κρέας, ψάρι, όλα συμπυκνωμένα!

Οι επιλογές μας για έτοιμους κύβους είναι πάρα πολλές. Τι συμβαίνει όμως όταν εσείς θέλετε να βάζετε στην κατσαρόλα σας όσο το δυνατόν λιγότερα μη σπιτικά υλικά; Ε, τότε είστε δικός μας άνθρωπος σίγουρα, οπότε ελάτε να εξερευνήσουμε μαζί τον κόσμο των ζωμών…

Κατ’ αρχήν, κάποιοι θα αναρωτηθούν αν είναι χάσιμο χρόνου και ενέργειας να μπούμε στην διαδικασία να φτιάξουμε σπιτικούς κύβους. Πόση διαφορά κάνουν ντε στο φαγητό μας;;; Αν μας ρωτάτε, η απάντηση είναι: τεράστια! Το ίδιο είναι να μαγειρεύεις ένα φαγητό μέσα σε σκέτο νερό και το ίδιο σε ένα ζωμό με γεύσεις από χίλια δυο μυρωδικά; Ακόμα και ένα απλό βραστό λευκό ρύζι αλλάζει γεύση όταν το βράζεις μέσα σε ζωμό που πριν έχει βράσει κάποιο άλλο υλικό και επιπλέον του προσθέτεις και διάφορα θρεπτικά συστατικά που δεν περιέχει από μόνο του. Ένας κύβος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν παντού: στα βραστά μακαρόνια, σε ριζότο, σε σάλτσες ή μαρινάδες, σε σούπες, σε ψητά, σε κρέατα, αλλά και σε ψάρια, ακόμα και σε σαλάτες! Και παντού δίνει ένα παραπάνω στοιχείο αρώματος και νοστιμιάς!

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να έχει κανείς τους δικούς του κύβους-ζωμούς, άλλοι πιο εύκολοι και άλλοι πιο δύσκολοι. Το πιο απλό που μπορείτε να κάνετε είναι να αποθηκεύσετε το νερό που έχετε βράσει μέσα του τα λαχανικά σας ή το ψάρι ή το κρέας σας για ένα καθημερινό σας φαγητό. Σε αυτό το νεράκι μπορείτε μετά να βράσετε το φαγητό της επόμενης μέρας σας και έτσι κανένα θρεπτικό συστατικό του δεν θα πάει χαμένο!

Επίσης, μπορείτε να βράσετε για αρκετές ώρες νερό όπου μέσα θα έχετε βάλει κόκκαλα, και ο ζωμός τους είναι νόστιμος και θρεπτικός! Το ίδιο ισχύει και για τα ψαροκόκκαλα, αλλά και για το κέλυφος των γαρίδων. Μην ξεχνάτε να σουρώνετε το ζουμάκι, για να είστε σίγουρος ότι δεν θα βρείτε κοκκαλάκια στα φαγητά σας. 

Οι ζωμοί αποθηκεύονται στο ψυγείο για 2-3 μέρες ή και στην κατάψυξη (προτιμήστε να βάλετε τον ζωμό σε παγοκυψέλες για να χρησιμοποιείτε με σύνεση 1-2 κυβάκια σε κάθε μαγειριά σας. Μπορείτε βέβαια να προτιμήστε να μην σουρώσετε το ζωμό σας, αλλά να αποξηράνετε ουσιαστικά τα υλικά του και να έχετε ένα μυρωδάτο ζωμό-“άλευρο”!

Εμείς λοιπόν σας προτείνουμε να δοκιμάσετε:

  • Κύβους λαχανικών
Ζωμός λαχανικών
  
  • Κύβους κρεατικών
Ζωμός κοτόπουλου

 

 

 

 

Δείτε όμως όλες τις συνταγές μας για ζωμούς στην κατηγορία Μαρινάδες και Ζωμοί.

Με λίγο κόπο και πολλή διάθεση θα έχετε λοιπόν σπιτικούς κύβους για να νοστιμίζετε τα φαγητά σας με τον πιο αγνό τρόπο!

 

Η κεντρική φωτογραφία του άρθρου είναι της Ζουζουνέλ από την συνταγή Σπιτικοί κύβοι λαχανικών.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Up ↑

Αρέσει σε %d bloggers: