Σεμινάριο Μαγειρικής: Κρητική Διατροφή!

Στις 19 Οκτωβρίου συναντηθήκαμε με παλιούς και νέους φίλους στον φιλόξενο χώρο του Συλλόγου Κρητών Μοσχάτου και για άλλη μια φορά κάναμε αυτό που ξέρουμε καλά και αγαπάμε πολύ! Μιλήσαμε για φαγητό, μαγειρέψαμε και φυσικά φάγαμε!!!

Ένας μπουφές με καφέ, κρητικά εδέσματα και τσάι από τα Λευκά Όρη στήθηκε και περίμενε τους φίλους μας.

Τα πάντα είχε το τραπέζι μας, κρητικά παξιμάδια, σταρένια, μιγαδερά και χαρουπιού, νόστιμες γραβιέρες, γαλομυζήθρα Χανίων και ξηρό ανθότυρο, ευγενική χορηγεία της κυρίας Μαρίας Στεφανάκη από το κατάστημά της Γεύσεις Ελλάδος. Καλτσούνια – λυχναράκια από το ΚΕΛΑΡΙΚΟ και τον κύριο Αντρέα Κλισαρχάκη και ρακή και ρακόμελο από την  γλυκιά Κέλλυ και τον σύζυγό της και το κατάστημα τους Κραταιγός. Σταφιδόπιτα και κουλουράκια του λαδιού Λασιθιώτικα που ετοιμάσαμε εμείς με τα χεράκια μας.

Ο μπουφές ενισχύθηκε και με τα κεράσματα των φίλων μας, κρητικά και μη, καλτσούνια από τα χεράκια της Ευγενίας, κεκάκια από την Μαρία, κουλουράκια με πετιμέζι από την Πέρση και σπανακόπιτα από την Βιργινία.

Κι αφού μαζευτήκαμε όλοι με ένα καφέ κι ένα γλυκό στο χέρι ξεκινήσαμε.

Αυτή τη φορά το θέμα μας ήταν η κρητική διατροφή. Μιλήσαμε για τις διατροφικές συνήθειες του τόπου και για το πως οι κάτοικοι εκμεταλλεύονται κάθε πόρο και αγαθό που τους προσφέρει το νησί.

Η κρητική κουζίνα χαρακτηρίζεται από εποχικότητα και ευφάνταστους συνδυασμούς υλικών και γεύσεων. Κύριο ρόλο στην διατροφή των κρητικών παίζουν τα λαχανικά καλλιεργήσιμα και αυτοφυή, το κρέας, με το κόκκινο να καλύπτει την γκάμα κατσίκι, αρνί, χοιρινό και το λευκό κρέας να είναι κοτόπουλο  και κουνέλι και φυσικά ψάρια, θαλασσινά και σαλιγκάρια. Οι κρητικοί καταναλώνουν επίσης μεγάλες ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων στο σύνολό τους αιγοπρόβειων, μελιού και φυσικά προϊόντα αμπέλου, σταφίδα, κρασί, ρακή.  Δεν πρέπει βέβαια να λησμονήσουμε το λάδι, το οποίο είναι άριστης ποιότηταςκαι χρησιμοποιείται τόσο στην μαγειρική όσο και στην παρασκευή παραδοσιακών γλυκισμάτων. Στην Κρήτη φύονται και μια σειρά από αρωματικά φυτά και βότανα που χρησιμοποιούνται στην κουζίνα της, θυμάρι, ρίγανη, φλισκούνι, μαλοτήρα, ματζουράνα, φασκόμηλο και πολλά άλλα.

Με λίγα λόγια η Κρήτη είναι ένας τόπος αυτάρκης πλούσιος σε φρούτα, λαχανικά, θαλασσινά κρέας, λαχανικά, λάδι και ό,τι χρειάζεται ο οργανισμός για μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή! Η κρητική κουζίνα και μαγειρική συνδυάζει σοφά όλα τα προϊόντα που παράγονται στο νησί με απλό τρόπο και χωρίς την ανάγκη υπερβολής.

Κι αφού μιλήσαμε λοιπόν για το τι σημαίνει κρητική διατροφή πέσαμε με τα μούτρα στη μαγειρική. Οι συνταγές φυσικά από Κρήτη. Χοχλιοί μπουπουριστοί και γαμοπίλαφο!

Ένα τηγάνι ένα μάτι και ξεκινάμε.

Πλυμμένοι και καλά καθαρισμένοι οι χοχλιοί μπήκαν στο τηγάνι με αθό αλατιού, ελαιόλαδο, ξύδι και δεντρολίβανο. Μάγειρας μας η kimwlos. Η επιπλογή ήταν μονόδρομος, λάτρης η ίδια της παραδοσιακής κουζίνας, αλλά και της Κρητικής και νύφη στην Κρήτη ήταν η πλέον κατάλληλη να μας μιλήσει για την κρητική κουζίνα και να μας μαγειρέψει τους χοχλιούς, εξάλλου μας είπε, πως τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, τους φτιάχνει στο σπίτι της. Έβαλε λοιπόν τα δυνατά της για να τους φτιάξει όσο πιο καλά μπορούσε για να πείσει και τους πιο δύσπιστους ακόμη να δοκιμάσουν!

  

Σειρά πήρε το πιλάφι. Το κρέας, κατσίκι, έτοιμο και βρασμένο από το πρωί και ο μαγικός ζωμός στην κατσαρόλα του ερασιτέχνη μας μάγειρα του Γιώργου. Ο Γιώργος, αν και ερασιτέχνης μάγειρας, είναι ο μάγειρας του Συλλόγου Κρητών, και ο υπέυθυνος για το πιλάφι και τα άλλα κρητικά εδέσματα που σερβίρονται στις διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνει ο σύλλογος. Έτσι δεν θα μπορούσαμε παρά να βασιστούμε σε εκείνον να μας αποκαλύψει όλα τα μυστικά για το τέλειο πιλάφι!  Και πράγματι με το νι και με το σίγμα μας αποκάλυψε όλα του τα μυστικά! Βράζουμε το κρέας με κρεμμύδια για να πάρουν την βαριά μυρωδιά του κρέατος, το καπάκι ελαφρώς ανοιχτό, η φωτιά σε σταθερή θερμότητα. Το κρέας πρέπεινα κρατάει λίγο να μην λιώνει, το βγάζουμε από την κατσαρόλα και τότε μόνο το αλατίζουμε με μπόλικο χοντρό αλάτι, σκεπάζουμε αμέσως με καπάκι να ρουφήξει το αλάτι να νοστιμίσει.Το ρύζι να είναι καρολίνα και μόνο! Και το λεμόνι, με το στακοβούτυρο στο τέλος του μαγειρέματος να κρατήσουν οξύτητα και αρώματα αντίστοιχα.

 

Όταν ετοιμάστηκε και το πιλάφι στήθηκε και το μεγάλο φαγοπότι! Πιλάφι, χοχλιοί και Χανιώτικος ντάκος, ρακή και ρακόμελο.

 

Αυτό το σεμινάριο είχε και κάτι το διαφορετικό, οι φίλοι μας ήρθαν με παρέα και έτσι κι εμάς μας δόθηκε η ευκαιρία να συστηθούμε σε νέους φίλους και να τους μεταδώσουμε το μεράκι μας για το καλό μαγειρεμένο φαγητό με την ελπίδα πως κι εκείνοι το χάρηκαν το ίδιο που μας γνώρισαν όπως κι εμείς. Κι αφού ανταλλάξαμε ιδέες και εμπειρίες και λύσαμε απορίες δώσαμε υπόσχεση να ξανανταμωσουμε σύντομα.

 

Άλλο ένα σεμινάριο μαγειρικής έγινε πραγματικότητα με τις ευγενικές χορηγίες της αίθουσας από τον Πνευματικό Σύνδεσμο Κρητών Μοσχάτου – Ταύρου, των παξιμαδιών και των τυριών από το Γεύσεις Ελλάδος, των καλτσουνιών από το ΚΕΛΑΡΙΚΟ και της ρακής από το Κραταιγός.

Εις το επανιδείν.

One thought on “Σεμινάριο Μαγειρικής: Κρητική Διατροφή!

Add yours

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Up ↑

Αρέσει σε %d bloggers: