Ρύζι

Μέσα στο σάιτ μας έχουμε πάρα πολλές συνταγές που χρησιμοποιούν ρύζι. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες ρυζιού και η κάθε μια έχει διαφορετικό τελικό αποτέλεσμα, πιο αρωματικό, πιο σπυρωτό, πιο μαλακό… Γνωρίστε τις πιο συνηθισμένες ποικιλίες ρυζιού για να ξέρετε ποιά θα χρησιμοποιήσετε πού! 

Το ρύζι έχει καταγωγή από την Ασία (Oryza sativa) και την Αφρική (Oryza glaberrima). Καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στην Κίνα και από εκεί διαδόθηκε στην Νοτιοανατολική Ασία και την Ασία, μετά στην Ευρώπη μέσω της Δυτικής Ασίας και την Αμερική όταν αυτή αποικήθηκε από τους Ευρωπαίους. Αποτελεί βασικό είδος διατροφής καθώς είναι ο σπόρος με τη μεγαλύτερη παραγωγή παγκοσμίως μετά το καλαμπόκι. Δεν περιέχει γλουτένη και γι αυτό είναι το πρώτο δημητριακό που δίνουμε στα μωρά.

Στην Ελλάδα το ρύζι ήρθε μαζί με τους στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όταν αυτοί επέστρεψαν από την εκστρατεία τους στην Ασία. Αυτή τη στιγμή καλλιεργείται ρύζι στην Ελλάδα, κυρίως στη Μακεδονία.

Το ρύζι διαφοροποιείται ανάλογα με το μήκος του καρπού του (μακρόσπορο, μεσόσπορο, λεπτόσπορο), αλλά και ανάλογα με την επεξεργασία που έχει υποστεί (λευκό, κίτρινο, καστανό). Υπάρχουν αρωματικά ρύζια όπως για παράδειγμα το Μπασμάτι, και υπάρχει και το άγριο ρύζι (που συνήθως όμως αναφέρεται σε είδη του συγγενούς είδους Zizania). Ας δούμε για αρχή τις ιδιότητες αυτών των τύπων:

Λευκό ρύζι: Είναι το αποφλοιωμένο ρύζι. Έχει μικρότερη θρεπτική αξία από το καστανό ρύζι, αλλά βράζει πολύ πιο γρήγορα και μπορεί να μείνει σπυρωτό και γι’ αυτό και το προτιμούν οι καταναλωτές.

Καστανό ρύζι: Ρύζι ολικής άλεσης. Έχει μεγαλύτερη θρεπτική αξία από το λευκό. Περιέχει μεγαλύτερο ποσοστό βιταμινών, πρωτεΐνης, λιπαρών ουσιών, ιχνοστοιχείων και διαιτητικών ινών. Χρειάζεται όμως πολύ περισσότερο χρόνο βρασμού για να ετοιμαστεί, δεν παραμένει σπυρωτό και χαλάει και πιο εύκολα.

Κίτρινο ρύζι: Ο καρπός υπόκειται σε μια υδροθερμική επεξεργασία πριν την αποπιτύρωσή του. Με την κατεργασία αυτή διαχέεται ένα τμήμα των βιταμινών από τον φλοιό στον καρπό και αποκτά και το κίτρινο χρώμα του. Το κίτρινο ρύζι έχει υψηλή θρεπτική αξία αλλά και βράζει γρήγορα, παραμένοντας σπυρωτό

Μαύρο ρύζι: Όπως αναφέραμε πιο πάνω, το μαύρο ή άγριο ρύζι δεν είναι στην πραγματικότητα ρύζι, είναι ο καρπός ενός χόρτου του γένους Zizania, το οποίο είναι συγγενικό όμως με το ρύζι. Έχει πολύ υψηλή διατροφική αξία, αλλά χρειάζεται και αυτό μεγαλύτερο χρόνο βρασμού.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν ρύζια με διάφορες ονομασίες. Πάμε να δούμε τι αποτέλεσμα μας δίνει το κάθε είδος ρυζιού και σε ποιές συνταγές προτείνεται να χρησιμοποιηθεί.

Ρύζι γλασσέ: Με σχήμα μεσόσπερμο και χρώμα λευκό είναι από τα παλαιότερα είδη. Ενδείκνυται για σούπες, γιατί τις κάνει νόστιμες και χυλωμένες. Το χρησιμοποιούμε επίσης στο ρυζόγαλο. Έχουμε πολλές συνταγές με ρύζι γλασέ, εδώ θα βρείτε λίγες από αυτές:

Ρύζι Καρολίνα: Επίσης λευκό και μεσόσπερμο ρύζι. Απελευθερώνει πολύ άμυλο κατά το μαγείρεμα, χωρίς να λιώσει όμως, και έτσι μας δίνει φαγητό μελάτο και ζουμερό. Ιδανικό για χυλωμένα πιλάφια και φαγητά φούρνου. Είναι μεσόσπερμη ποικιλία, με κόκκους παχουλούς, μετρίου μεγέθους. Έχει χαρακτηριστικό λευκό χρώμα, που επιτυγχάνεται με τη “λεύκανσή” του, το ξύσιμο δηλαδή του εξωτερικού περιβλήματος μετά την αποφλοίωσή του.

Δείτε όλες τις συνταγές με ρύζι καρολίνα, όπως αυτές εδώ:

Ρύζι Νυχάκι: Λευκό και μακρύσπερμο. Το λευκό-κρυσταλιζέ του χρώμα επιτυγχάνεται και εδώ με τη λεύκανση. Δίνει αποτέλεσμα όχι σπυρωτό, αλλά και λιγότερο χυλωμένο απ’ ότι το Καρολίνα.

Δείτε όλες τις συνταγές με ρύζι νυχάκι, όπως οι παρακάτω:

Και τα τρία προηγούμενα ρύζια συνεχίζουν να φουσκώνουν όσο μένουν, γι’ αυτό καλό θα είναι να σερβίρουμε το φαγητό μας αμέσως μετά το μαγείρεμα.

Ρύζι κίτρινο: Λέγεται αλλιώς Αμερικάνικο, Bonnet ή Parboiled.  Kάνει για οποιαδήποτε συνταγή θέλουμε το ρύζι μας να είναι σπυρωτό. Προέρχεται από μακρύσπερμες ποικιλίες ρυζιού, με μακρείς κόκκους και υποκίτρινο χρώμα. Οι κόκκοι του παραμένουν ένας ένας ακόμα και μετά το βράσιμο.

Δείτε όλες τις συνταγές με κίτρινο ρύζι στην Cookpad, και μερικά παραδείγματα εδώ:

Ρύζι καστανό: Συστήνεται σε δίαιτες υγιεινής διατροφής και απώλειας βάρους. Όπως είπαμε έχει μεγάλη θρεπτική αξία, αρκεί να ξέρετε πως χρειάζεται πολύ χρόνο στο βράσιμο.

Έχουμε πολλές συνταγές με καστανό ρύζι, δείτε εδώ μερικά παραδείγματα:

Αρωματικά ρύζια: Στην Ελληνική αγορά βρίσκουμε κυρίως το Μπασμάτι και το Jasmin. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν παντού, παραμένουν σπυρωτά και δίνουν ιδιαίτερο άρωμα στα φαγητά μας.

Άγριο ρύζι: Πλούσιο σε φυτικές ίνες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Ανάμεσα σε άλλες συνταγές που έχουμε με άγριο ρύζι, δείτε και αυτές:

Τα παραπάνω ρύζια δεν είναι απαραίτητο να καταναλωθούν αμέσως μετά το μαγείρεμα.  Μπορείτε να φάτε το φαγητό άμεσα, ή αν έχετε άλλες δουλειές, να το κρατήσετε για αργότερα. Φροντίστε να σκεπάσετε την κατσαρόλα σας με μια πετσετούλα που θα τραβήξει όλους τους υδρατμούς και θα βοηθήσει να παραμείνει το ρύζι σπυρωτό.

Ρύζια Αρμπόριο και Carnaroli: Με σχήμα μεσόσπερμο αλλά μεγάλο και πλατύ κόκκο. Είναι ρύζια ιδανικά για ριζότο.

Το ριζότο πρέπει να καταναλωθεί άμεσα, όσο είναι ζεστό ακόμα.

Μην ξεχνάτε βέβαια πως τα πάντα είναι θέμα γούστου. Υπάρχουν συνταγές που μπορούν να γίνουν με όλα τα είδη ρυζιού, ανάλογα με το τι μας αρέσει, αν για παράδειγμα προτιμάμε το ρύζι μας σπυρωτό στα γεμιστά ή πιο ζουμερό. Στο τέλος είναι δική μας η επιλογή!

Πηγές:

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Up ↑

Αρέσει σε %d bloggers: