Ποιος μπορεί αλήθεια να αντισταθεί σε αυτό το ιδιαίτερα αγαπητό ρόφημα του οποίου και μόνο το άρωμα αναζωογονεί τις αισθήσεις; Καφεδάκι το πρωί για να ανοίξει το βλέφαρο, καφεδάκι με παρεούλα και ανάλυση των τελευταίων συγκλονιστικών κουτσομπολιών(!), καφεδάκι για παρηγοριά, για τόνωση, για απόλαυση, για χώνεψη…. ΣΤΟΠ! Εδώ υπάρχει πρόβλημα. Ο καφές δεν διευκολύνει την πέψη, ίσως μάλιστα και να την δυσχεραίνει!
Υπάρχουν διάφορες φήμες ως προς την ανακάλυψη του καφέ. Μία από τις πιο διαδεδομένες λέει ότι γιδοβοσκοί τον ανακάλυψαν στην Αιθιοπία τον 9ο αιώνα (να ‘ναι καλά οι άνθρωποι!) καθώς πρόσεξαν ότι τα γίδια τους, όταν έτρωγαν τους καρπούς του φυτού καφέ μετά χόρευαν! Αυτό πολύ θα ήθελα να το δω!
Οι κόκκοι του καφέ προέρχονται από τους καρπούς ενός τροπικού θάμνου. Αυτοί οι κόκκοι, καβουρδίζονται και ακριβώς αυτή η διαδικασία του καβουρδίσματος καθορίζει τη γευστική ένταση του καφέ.
Όλα καλά αλλά τι γίνεται με την καφεΐνη που περιέχει; Για να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο, να σας πούμε ότι η καφεΐνη δεν έχει την ίδια επίδραση σε όλους. Μερικά άτομα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και νοιώθουν αμέσως την επίδραση της. Δηλαδή, υπερδιέγερση, αϋπνία και αν κάποιος είναι αγχώδης η κατάσταση χειροτερεύει με τον καφέ. Άλλα άτομα, μπορούν να πιουν ένα κουβά καφέ και να μην καταλάβουν τίποτα!
Πιο κάτω μπορείτε να δείτε πόση καφεΐνη περιέχει το κάθε είδος καφέ:
Είδος καφέ | Ποσότητα | Ποσοστό καφεΐνης |
Φίλτρου Στιγμιαίος Στιγμιαίος Ντεκαφεΐνέ Ελληνικός Εσπρέσο |
200 ml 200 ml 200 ml 50 ml 30 ml |
115-175 mg 55-100 mg 2-3 mg 0-1 mg 30-40 mg |
Τα κακά νέα είναι ότι ο καφές προκαλεί εθισμό και κατά συνέπεια η απότομη διακοπή του μπορεί να επιφέρει συμπτώματα στέρησης όπως πονοκέφαλο ή εκνευρισμό. Μετά όμως από μερικές μέρες, τα συμπτώματα αυτά εξαφανίζονται.
Τα καλά νέα είναι ότι ο καφές έχει υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση συγκριτικά με άλλα ροφήματα όπως για παράδειγμα το τσάι, βοηθά στη ρύθμιση του σωματικού βάρους, ωφελεί την καρδιά, παρουσιάζει προστατευτική δράση έναντι του διαβήτη τύπου 2, της νόσου του Πάρκινσον και των ηπατικών δυσλειτουργιών.
Όλοι οι καφέδες γίνονται βράζοντας νερό και κόκκους καφέ. Μπορούμε να κάνουμε τον καφέ είτε με φίλτρο, πρέσσα, στο μπρίκι κλπ είτε πολύ γρήγορα με πίεση ατμού, όπου λέγεται πια “εσπρέσσο”. Όλοι οι καφέδες και τα ροφήματα καφέ λοιπόν έχουν ως βάση καφέ ή εσπρέσσο, άλλοι πιο δυνατοί, άλλοι πιο ελαφριοί, άλλοι με προσθήκη γάλακτος, σιροπιών, αλκοόλ, άλλοι με προσθήκη αρωμάτων. Εκτός από τον ελληνικό καφέ, τον γαλλικό και τον εσπρέσο που γνωρίζουμε κυρίως, υπάρχουν ένα σωρό άλλα είδη που μπορούμε να απολαύσουμε όπως:
Doppio: διπλός espresso
Americano: μια δόση espressο στην οποία προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να γεμίσει η κούπα. Μπορεί να γίνει πιο δυνατός, εάν βάλουμε 2 ή ακόμα και 3 δόσεις espresso στην κούπα.
Cortado: espresso με ελάχιστο γάλα
Cappuccino: μίξη από ίσα μέρη από espresso και αφρόγαλα. Διαβάστε και τις αναλυτικές οδηγίες του ggr για να φτιάξετε έναν αξιοπρεπή cappuccino!
Caffe Latte: μονός espresso με τρία μέρη ζεστό γάλα
Cafe au Lait: παραδοσιακός γαλλικός καφές σε αναλογία 1:1 με το ζεστό γάλα
Cafe Mocha (Mochachino): cappuccino ή caffe latte με σιρόπι σοκολάτας ή κακάο
Irish coffee: γνωστός καφές με προσθήκη ουίσκι και κρέμας γάλακτος.
Και επειδή διαθέτουμε και συνταγές για διάφορους καφέδες, κρύους και ζεστούς, φτιάξτε:
Ζεστά ροφήματα:
![]() |
Κρύα ροφήματα:
![]() |
Καφέ όμως περιέχουν και πολλά γλυκά! Φτιάξτε καφελιχουδιές όπως
![]() |
Και παγωτά
![]() |
Μπορείτε επίσης να φτιάξετε και το ποτάκι σας με καφέ:
![]() |
Ρίξτε μια ματιά στη κατηγορία μας “Συνταγές που περιέχουν καφέ” και φτιάξτε υπέροχες δημιουργίες με το γλυκόπικρο άρωμα του καφέ! Διαβάστε επίσης το άρθρο Un café, s’ il vous plait – Καφές Espresso, για να μάθετε να φτιάχνετε τον τέλειο espresso, αλλά και το Δεν υπάρχει τίποτα πιο «γλυκό» από έναν πικρό καφέ.. του διαιτολόγου μας κ. Μπερτζελέτου.
Απολαύστε το καφεδάκι σας ή το γλυκό σας και να θυμάστε “Παν μέτρον άριστον”!
Πηγές:
Απάντηση