Μυρωδάτα πορτοκάλια παντού

Τα πορτοκάλια είναι σίγουρα το φρούτο που πρωταγωνιστεί το χειμώνα. Δεν υπάρχει γενικά μεγάλη ποικιλία φρούτων αυτούς τους μήνες, αλλά πορτοκάλια υπάρχουν άφθονα στην αγορά και εμείς έχουμε πολλούς τρόπους να σας προτείνουμε για να τα αξιοποιήσετε!

Τα πορτοκάλια έχουν βιταμίνη C, φλαβονοειδή, αντιοδειδωτικά και φυτικές ίνες. Είναι λοιπόν θρεπτικά, βοηθάνε στην άμυνα του οργανισμού και βεβαίως καταναλώνοντάς τα βοηθάμε την εγχώρια αγορά, καθώς τα πορτοκάλια αφθονούν στη χώρα μας. Είναι πολύ εύκολο να τα εντάξουμε στο εβδομαδιαίο μας μενού, καθώς τρώγονται με όλους τους τρόπους! Ωμά, ως χυμός, σε σαλάτες, στα κυρίως πιάτα μας και φυσικά στα γλυκά μας.

Ξεκινάμε με το καθάρισμα των πορτοκαλιών. Ανάλογα με τη χρήση που θέλετε να τους κάνετε, τόσο στη σάρκα τους όσο και στη φλούδα τους, μπορείτε να διαλέξετε έναν από τους 3 τρόπους που θα βρείτε στη συνταγή “καθαρίζουμε πορτοκάλια”. Εάν βέβαια πρόκειται να φτιάξετε κάτι με τη φλούδα των πορτοκαλιών, καλό είναι, εφόσον μπορείτε, να διαλέξετε βιολογικά πορτοκάλια.

Χυμοί

Μπορείτε βεβαίως να στύψετε σκέτο πορτοκαλάκι και να έχετε υπέροχο χυμό. Όμως μπορείτε επίσης να βάλετε και άλλα φρούτα ή να φτιάξετε ωραία smoothies και να έχετε μια μεγαλύτερη ποικιλία.

Για να έχετε όλο το χρόνο πορτοκαλάδα, μπορείτε να φτιάξετε συμπυκνωμένο χυμό και αν θέλετε, αντί για νερό βάλτε σόδα.

Σαλάτες

Τα πορτοκάλια ταιριάζουν πολύ με τις χειμωνιάτικες σαλάτες, γιατί τους προσδίδουν μια γλυκόξινη γεύση. Μπορείτε να δείτε όλες τις σαλάτες με πορτοκάλι εδώ, αλλά πάρτε μια ιδέα:

Τα πορτοκάλια και ο χυμός τους μπορούν να δώσουν άρωμα σε πολλά ορεκτικά όπως πατάτες φούρνου, αλλά μπαίνουν και σε άλλα νόστιμα ορεκτικά όπως

Εδώ το πορτοκάλι δίνει ρέστα! Και πάλι ο χυμός του μπαίνει και αρωματίζει άπειρα πιάτα, αλλά υπάρχουν ορισμένα στα οποία κυριαρχεί με άνεση και επιτυχία:

Το πορτοκάλι μπαίνει επίσης σε σούπες όπως η καροτόσουπα και η κολοκυθόσουπα, ακόμα και ψαρόσουπα, ενώ ταιριάζει και με όσπρια όπως για παράδειγμα με ρεβίθια και φακές.

Γλυκά

Δεν μπορεί να είναι μια ολοκληρωμένη λίστα φυσικά, αν δεν αναφέρουμε τα γλυκά που μπορούμε να κάνουμε με τα πορτοκάλια μας! Το πιο απλό πράγμα είναι να αρωματίσετε βούτυρο με πορτοκάλι και να το έχετε για το ψωμί, το κέικ ή τις βάφλες σας. Αλλιώς φτιάξτε κέικ, μπισκότα, σιροπιαστά, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες… Μέσα στο σάιτ έχουμε σχεδόν χίλιες συνταγές για γλυκά που περιέχουν πορτοκάλι! Εδώ θα βάλουμε μια χαρακτηριστική συνταγή από το κάθε γλυκό και εσείς μετά κάντε την αναζήτησή σας για να βρείτε αυτή που σας ταιριάζει περισσότερο

Μπορείτε και να στολίσετε τα γλυκά σας ή τις σαλάτες σας με τριαντάφυλλα από πορτοκάλια ή να έχετε πάντα αρωματισμένη ζάχαρη για να δίνετε το άρωμα του πορτοκαλιού παντού. Και αν θέλετε να στολίσετε άλλες δημιουργίες, φτιάξτε αποξηραμένες φέτες πορτοκαλιού!

Είπαμε φυσικά πως τα πορτοκάλια είναι πολύτιμα γιατί τίποτα δεν πηγαίνει χαμένο. Εκτός από τη σάρκα και το χυμό τους, χρησιμοποιούμε και τις φλούδες (μην ξεχάσετε να είναι βιολογικά τα πορτοκάλια σας σε αυτή την περίπτωση). Η πιο συνηθισμένη χρήση είναι να παίρνουμε το ξύσμα τους για να αρωματίσουμε τις δημιουργίες μας. Μπορείτε να διατηρήσετε το ξύσμα σε παγάκια για να το έχετε όποτε το χρειαστείτε. Όμως οι φλούδες είναι πολύ χρήσιμες (και νόστιμες) και με άλλους τρόπους. Αν τα καθαρίσετε ώστε να σας μείνουν οι μισές κούπες, μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε για αρωματικά κεράκια, για να φτιάξετε φέτες με ζελέ, όπως στη συνταγή εδώ ή ακόμα να ψήσετε αυγά μέσα τους! Τις φλούδες σε φέτες ή σε λωρίδες μπορείτε να τις κάνετε

Τι καλύτερος τρόπος να κλείσουμε το άρθρο αυτό, παρά με ένα ποτάκι! Τα πορτοκάλια κάνουν υπέροχο λικέρ, αλλά επίσης χρησιμεύουν και σε διάφορα κοκτέιλ

Καλά πορτοκαλομαγειρέματα!

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Up ↑

Discover more from Cookpad Greece

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading