Μηλόπιτες… ένας γλυκός πειρασμός!

Ποιος μπορεί να πει όχι σε αυτό το υπέροχο φθινοπωρινό γλύκισμα.  Πίτες που μυρίζουν θαλπωρή και πλημμυρίζουν το σπίτι με μεθυστικές ευωδιές, πίτες ξελογιάστρες με ζύμες τραγανές που μοσχοβολάνε βούτυρο και γέμιση ελαφρά υπόξινη με το άρωμα της κανέλας.  Προσωπικά, θεωρώ τη μηλόπιτα το απόλυτο φθινοπωρινό γλυκό!

Μπορεί οι αμερικάνοι να έγιναν σταδιακά οι βασικοί καταναλωτές μηλόπιτας, ωστόσο οι ρίζες της βρίσκονται στη Μεγάλη Βρετανία. Μία από τις πιο παλιές αναφορές στη μηλόπιτα βρίσκεται στο “The Forme of Cury”, ένα βιβλίο με αγγλικές συνταγές του 14ου αιώνα.  Στο βιβλίο αυτό αναφέρεται σαν “Tartys in Applis” (τάρτα μήλου), με τη γέμιση να βρίσκεται σε μια ζυμαρώδη “θήκη” που όμως τότε δεν τρωγόταν και μάλιστα δεν περιείχε καθόλου ζάχαρη.

Έχετε ακούσει ποτέ για το “Big Apple”;  Όχι, δεν αναφέρομαι στη Νέα Υόρκη, η οποία ονομάστηκε έτσι όχι επειδή έχει μεγάλα μήλα αλλά από μία έκφραση την οποία χρησιμοποιούσε τη δεκαετία του ΄20 ο αθλητικογράφος John J. Fitz Gerlald, στη στήλη που διατηρούσε στην εφημερίδα New York Morning Telegraph. Αναφέρομαι στο μεγαλύτερο μήλο στον κόσμο το οποίο βρίσκεται κοντά στο χωριό Colborne στο Οντάριο του Καναδά.  Πρόκειται για ένα γιγαντιαίο κτίριο σε σχήμα μήλου στο οποίο παρασκευάζονται διάφορα τρόφιμα με μήλα και ιδιαίτερα, τι άλλο… λαχταριστές μηλόπιτες!

Για να φτιάξουμε μηλόπιτα, συνήθως χρησιμοποιούμε πράσινα ξινόμηλα, τα γνωστά Granny Smith αλλά μπορούμε να επιλέξουμε και μια πιο γλυκιά ποικιλία.  Μπορούμε να βάλουμε μόνο μήλα ή να προσθέσουμε και σταφίδες ή καρύδια και βέβαια διάφορα μπαχαρικά όπως κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο.

Υπάρχουν αμέτρητες συνταγές για να φτιάξουμε μηλόπιτα.  Μερικές είναι εύκολες με απλά υλικά (Γρήγορο γλυκάκι με σοκολάτα και μήλαΜηλόπιτα με σφολιάτα και ξινόμηλα)  και άλλες είναι πιο περίτεχνες και ιδιαίτερες.  Όλες όμως είναι υπέροχες!  Το δύσκολο δεν είναι να βρείτε μία συνταγή που να σας αρέσει αλλά ποια απ΄ όλες αυτές τις καταπληκτικές συνταγές θα δοκιμάσετε!  Αλλά δεν χρειάζεται να διαλέξετε μία… μπορείτε να τις δοκιμάσετε όλες!

Επιμελώς ατιμέλητη 

 

Χρώματα και αρώματα μέσα σε φύλλο

 

Ήρθαν τα πάνω κάτω!

Κρεμώδης μηλο-απόλαυση

Με τη μορφή του κέικ

Μεγάλη νοστιμιά σε μικρή συσκευασία

Το διαφορετικό είναι πιο ελκυστικό!

Για να σας διευκολύνουμε, μπορείτε να δείτε στο βίντεο πιο κάτω, πώς μπορούμε να φτιάξουμε μία υπέροχη ζύμη για πίτες γλυκές αλλά και αλμυρές.
Ρίξτε μια ματιά και στο άρθρο μας “Κάνε το… φύλλο, φίλο!” και βρείτε πολλές συνταγές για διάφορα είδη φύλλου. Αν πάλι θέλετε η μηλόπιτά σας να έχει ξεχωριστή εμφάνιση και να ενυπωσιάζει, φτιάξτε πλεχτή κρούστα.  Να θυμάστε, αν την φτιάξετε σε μορφή πίτας και όχι σαν κέικ, θα πρέπει να την αφήσετε να κρυώσει πλήρως πριν την κόψετε.
Οι πιο πάνω συνταγές είναι μερικές από τις πολλές που έχουμε εδώ στο σάιτ.  Μπορείτε να δείτε όλες τις συνταγές μας για Μηλόπιτα ή Κέικ μήλου.
Μπορούμε να φάμε τη μηλόπιτά μας για πρωινό μαζί με καφέ, να την σερβίρουμε για επιδόρπιο ζεστή μαζί με παγωτό βανίλια ή να την φάμε σαν απογευματινό σνακ μαζί με ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι.
Πηγές:

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Up ↑

Discover more from Cookpad Greece

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading