Μέλι… το νέκταρ των θεών!

Το μέλι είναι ένα από τα ελληνικά προϊόντα με μεγάλη αναγνώριση διεθνώς λόγω της υψηλής ποιότητας, της θαυμάσιας γεύσης και του εξαιρετικού αρώματός του.  Το ξηροθερμικό κλίμα της Ελλάδας, η ποικιλία της ελληνικής χλωρίδας και ο παραδοσιακός τρόπος της μελισσοκομίας προσφέρουν πυκνόρευστο μέλι, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. 

Το μέλι είναι φυσική τροφή με μεγάλη βιολογική αξία.  Τα σάκχαρά του είναι απλά και απορροφώνται αμέσως από τον οργανισμό αποτελώντας μια γρήγορη πηγή ενέργειας. 

Οι τύποι του μελιού καθορίζονται από την ποικιλία των φυτών ή των δέντρων από τα οποία οι μέλισσες απορρόφησαν το νέκταρ ή το μελίτωμα.  Το μελίτωμα είναι η παραγώμενη ουσία των μελίγκρων και άλλων μικρών εντόμων τα οποία τρώνε τη λύμφη από τα φύλλα των φυτών.  Οι μέλισσες συλλέγουν αυτή την γλυκαντική ουσία και την μετατρέπουν σε μέλι μελιτώματος.

Οι διαφορές μεταξύ των ανθόμελων και αυτών που προέρχονται από κωνοφόρα δέντρα είναι σημαντικές.  Τα ανθόμελα περιέχουν υπολείμματα γύρης ενώ τα μέλια από κωνοφόρα δέντρα είναι πλούσια σε μεταλλικά άλατα.  Τα μέλια που προέρχονται από νέκταρ είναι ανοιχτόχρωμα, ελαφρύτερα και κρυσταλλώνουν ενώ τα μέλια από μελίτωμα είναι σκουρόχρωμα και κρυσταλλοποιούνται λιγότερο.  Υπάρχουν επίσης διαφορές μεταξύ όλων των μελιών όσον αφορά τη χημική τους σύσταση.  Τα ανθόμελα έχουν μεγαλύτερο ποσοστό γλυκόζης και φρουκτόζης (μεγαλύτερο από 65%) ενώ τα μέλια από κωνοφόρα δέντρα έχουν μικρότερο ποσοστό (από 38-65%)

 

Τύποι μελιού

 

Πευκόμελο

Το 65% περίπου της συνολικής παραγωγής μελιού στην Ελλάδα προέρχεται από τα πεύκα.  Το πεύκο μάλιστα θεωρείται το σημαντικότερο μελισσοκομικό φυτό της χώρας μας.  Οι κυριότερες περιοχές παραγωγής πευκόμελου είναι η Βόρεια Εύβοια, η Χαλκιδική, η Θάσος, η Σκόπελος, η Ζάκυνθος και η Ρόδος.

Λόγω της χαμηλής συγκέντρωσης σακχάρων δεν είναι πάρα πολύ γλυκό.  Έχει ιδιαίτερο άρωμα και χρώμα πιο σκούρο από το θυμαρίσιο.  Εκείνο μάλιστα που παράγεται την άνοιξη είναι πιο ανοιχτόχρωμο και πιο διαυγές από εκείνο που παράγεται το φθινόπωρο.  Το πευκόμελο ζαχαρώνει σχετικά αργά αφού η φυσική περιεκτικότητά του σε γλυκόζη είναι χαμηλή.  Είναι μέλι υψηλής θρεπτικής αξίας και αυτό οφείλεται στον μεγάλο αριθμό διαφορετικών ουσιών που υπάρχουν στη σύσταση του (ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρος, σίδηρος κλπ).

Μέλι ελάτης

Μία από τις καλύτερες και ακριβότερες κατηγορίες μελιού.  Προέρχεται κυρίως από τις ορεινές περιοχές της Ευρυτανίας, της Πίνδου, του Ολύμπου, από τα βουνά Μαίναλο, Πάρνωνα και Χελμό στην Πελοπόννησο και από την Πάρνηθα στην Αττική.  Είναι ιδιαίτερα πυκνόρευστο και διακρίνεται για την ιδιαίτερα καλή του γεύση.  Δεν έχει έντονο άρωμα και λόγω του χαμηλού ποσοστού γλυκόζης, δεν κρυσταλλώνει.  Είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και περιέχει βιταμίνες σε πολύ μικρές ποσότητες.

Μέλι καστανιάς

Παράγεται από το νέκταρ και τις μελιτώδεις εκκρίσεις της καστανιάς, φυτό αρκετά διαδεδομένο στα ορεινά της Ελλάδας.  Είναι μέλι έντονα αρωματικό και έχει γεύση δυνατή, ελαφρώς πικρή και διαρκείας.  Το χρώμα του ποικίλει ανάλογα με την προέλευση του από ανοιχτό καφέ μέχρι σκούρο καφέ και μαύρο.  Κρυσταλλώνει αργά μετά από 1-2 χρόνια και είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία.

Μέλι εσπεριδοειδών

Παράγεται κυρίως στα νησιά, στην Πελοπόννησο και στην Ήπειρο.  Έχει εξαιρετικά ιδιαίτερη γεύση και υπέροχο, έντονο άρωμα.  Έχει χρώμα ανοιχτό κίτρινο και κρυσταλλώνει πολύ γρήγορα, γι΄ αυτό πρέπει να καταναλώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα και να προφυλάσσεται από υψηλές θερμοκρασίες. 

Θυμαρίσιο

Θεωρείται αρίστης ποιότητας μέλι.  Ανήκει στα ανθόμελα αλλά αποτελεί ξεχωριστή κατηγορία λόγω των έντονων αρωματικών και γευστικών χαρακτηριστικών του.  Οι καλύτερες περιοχές παραγωγής θυμαρίσιου μελιού θεωρούνται τα ελληνικά νησιά και ιδιαίτερα η Κρήτη και τα Κύθηρα.  Το θυμαρίσιο μέλι έχει ευχάριστη γεύση και ανοιχτό κεχριμπαρένιο χρώμα.  Ζαχαρώνει σε διάστημα 6-18 μηνών και θεωρείται ότι έχει τονωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες.

Ερεικόμελο

Έχουμε το μέλι της φθινοπωρινής ερείκης και της ανοιξιάτικης ερείκης (σημαντικό μελισσοκομικό φυτό της Ελλάδας).  Το ανοιξιάτικο ερεικόμελο είναι πιο ανοιχτόχρωμο ενώ το φθινοπωρινό είναι πιο γευστικό.

 

Το μέλι διατηρείται για χρόνια σε κλειστή συσκευασία μακριά από φως, ήλιο και ζέστη.  Με την πάροδο του χρόνου κρυσταλλώνει, αλλάζει χρώμα και παίρνει πιο βαριά γεύση αλλά αυτά δεν επηρεάζουν καθόλου την θρεπτική του αξία.  Ένα κρυσταλλωμένο μέλι επανέρχεται σε ρευστή μορφή αν το βάλουμε (έτσι όπως είναι στο βαζάκι) σε λίγο ζεστό νερό.

 

Στο σάιτ έχουμε πληθώρα συνταγών στις οποίες χρησιμοποιούμε μέλι.  Ας πάρουμε μια μικρή αλλά γλυκιά γεύση!

 

Φαγητά που γίνονται με μέλι

Κοτόπουλο μουστάρδας με μέλι

Κοτόπουλο μουστάρδας με μέλι

Κουνελάκι με βαλσάμικο και μέλι

Σαλάτα με ρόκα, ρόδι και μέλι

Χοιρινά κότσια με μέλι και κρασί στη γάστρα

Πάπια με μέλι

Ψαρονέφρι με μουστάρδα, μέλι και θυμάρι

 

Γλυκά που περιέχουν μέλι

Υπέροχοι λουκουμάδες

Υπέροχοι λουκουμάδες

Χαλβάς με μέλι, αμύγδαλα και σταφίδες

Κέικ με μέλι

Κολοκυθόπιτα γλυκιά με μέλι

Cheesecake με γιαούρτι και μέλι

Μπισκότα με ταχίνι και μέλι

 

Και βέβαια να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε ότι ένα ζεστό ρόφημα με μέλι είναι ό,τι καλύτερο για το κρύωμα όπως και το ζεστό νερό με μέλι και λεμόνι αποτελεί μια ασφαλή λύση για την καταπολέμηση του βήχα! 

 

Πηγές

Greek voyager

Vita.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Up ↑

Αρέσει σε %d bloggers: