Καφές ελληνικός και απολαυστικός!

Εμείς τον λέμε “ελληνικό”, αλλά ονομάζεται και “αρμένικος”, “αραβικός”, “μεσανατολικός”, “τούρκικος” ή “κυπριακός” ανάλογα με τη χώρα στην οποία βρίσκεται κάποιος!  Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα ήταν γνωστός σαν “τούρκικος” μέχρι τη δίωξη των Ελλήνων από την Κωνσταντινούπολη το 1955, οπότε και ο κόσμος άρχισε να τον αποκαλεί “ελληνικό” ως διαμαρτυρία.

Ο ελληνικός καφές διαφέρει από τους ξενόφερτους (καφέ φίλτρου, εσπρέσσο) γιατί είναι τόσο λεπτοαλεσμένος ώστε να μπορεί να ψηθεί σε μπρίκι. Επίσης διαφέρει από τους καφέδες που ψήνονται σε Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική και Τουρκία, γιατί είναι πιο ανοιχτόχρωμος και έχει πιο γλυκιά γεύση λόγω του τρόπου που καβουρδίζεται. 

Στον ελληνικό καφέ υπερισχύει ο καφές Βραζιλίας και αναμειγνύονται δύο ποικιλίες: από το Ρίο και από το Σάντος.  Σε αυτό το μείγμα προστίθεται και Αιθιοπικός καφές.

Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν στην Ικαρία (το νησί με τη μεγαλύτερη μακροβιότητα στον κόσμο), ο βραστός ελληνικός καφές, ο οποίος είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά, ωφελεί τον οργανισμό μας πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο ρόφημα καφέ!  Η περιεκτικότητά του δε σε καφεΐνη, είναι μόλις 40 mg ανά φλιτζανάκι.

Για να έχουμε έναν απολαυστκό ελληνικό καφέ, πρέπει να ξέρουμε και πώς να τον φτιάξουμε σωστά!  Πιο κάτω σας δίνουμε αναλυτικές οδηγίες:

  • Παίρνουμε ένα μπρίκι με στενό λαιμό και το γεμίζουμε με τόσα φλιτζανάκια νερό όσο και οι καφέδες που θέλουμε να φτιάξουμε.  Το νερό να είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
  • Ανάλογα με το πώς θέλουμε τον καφέ μας, βάζουμε και τη σχετική ποσότητα ζάχαρης και καφέ.
  • Τοποθετούμε το μπρίκι σε μέτρια φωτιά, στο κέντρο της (προτιμήστε γκαζάκι), ώστε να θερμαίνεται όλο το μπρίκι και ανακατεύουμε αργά να διαλυθούν ο καφές και η ζάχαρη.  Μόλις διαλυθούν, δεν ξανα-ανακατεύουμε!
  • Μόλις ο καφές αρχίσει να φουσκώνει, απομακρύνουμε το μπρίκι από τη φωτιά και το χτυπάμε 2-3 φορές ελαφρά στο πάγκο ώστε ο φουσκωμένος καφές να κατακαθήσει για λίγο.
  • Επαναφέρουμε το μπρίκι στη φωτιά και μόλις ο καφές αρχίσει να φουσκώνει, το απομακρύνουμε, περιμένουμε μερικά δευτερόλεπτα και σερβίρουμε σε φλιτζανάκι των 75 ml.
  • Αν φτιάξαμε δύο καφέδες για παράδειγμα, δεν θα γεμίσουμε το πρώτο φλιτζάνι και μετά το δεύτερο.  Θα βάλουμε λίγο καφέ στο πρώτο φλιτζάνι, λίγο στο δεύτερο, λίγο ακόμα στο πρώτο, λίγο ακόμα στο δεύτερο και θα συνεχίσουμε έτσι μέχρι να τελειώσει ο καφές.

 

Mερικές από τις πιο γνωστές παραλλαγές του ελληνικού καφέ είναι οι ακόλουθες:

 

Βαρύς:

2-3 κ.γ. καφέ

Ελαφρύς:

1/2-1 κ.γ. καφέ

Γλυκός:

2-4 κ.γ. ζάχαρη

Μέτριος:

1 κ.γ. ζάχαρη

Ναι και Όχι:

1/2 κ.γ. ζάχαρη

Σκέτος:

καθόλου ζάχαρη

Βραστός:

αφήνουμε το καϊμάκι να σπάσει λίγο

Μερακλίδικος:

τον απομακρύνουμε από τη φωτιά μόλις φουσκώσει ενώ το καΪμάκι είναι ακόμα πυκνό

Βαρύγλυκος:

3 κ.γ. καφέ και ζάχαρη

Γλυκηβραστός:

2 κ.γ. καφέ, 3 κ.γ. ζάχαρη και ελαφρύ καϊμάκι

 

Για να απολαύσουμε καλύτερα τον καφέ μας, θα πρέπει να είναι όσο πιο φρέσκος γίνεται.  Επομένως, ο καφές πρέπει να φυλάσσεται σε δοχείο που κλείνει ερμητικά για να μην μπαγιατέψει.

 

Για πληροφορίες που αφορούν γενικά τον καφέ, δείτε το άρθρο μας “Πάμε για καφέ;“.  Επίσης στο σάιτ θα βρείτε συνταγές που γίνονται με ελληνικό καφέ όπως

 

Πανεύκολο γλυκάκι με καφέ ελληνικό Πανεύκολο γλυκάκι με καφέ ελληνικό
Ελαφρύ ρόφημα με κακάο και ελληνικό καφέ Ελαφρύ ρόφημα με κακάο και ελληνικό καφέ
Ελληνικός καφές με ταχίνι Ελληνικός καφές με ταχίνι
Παγωμένος ελληνικός Παγωμένος ελληνικός

 

Μπορεί να έχουν εισβάλει στη ζωή μας διάφορα είδη καφέ αλλά καλύτερος καφές από τον ελληνικό, δεν υπάρχει!

 

 

Πηγές:

loumidis.gr

athinorama.gr

newsbeast.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Up ↑

Discover more from Cookpad Greece

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading