Εξοικονομήστε ρεύμα

Η εξοικονόμηση ρεύματος κάνει καλό στο περιβάλλον και τον πλανήτη γενικότερα, αλλά κάνει μεγάλο καλό και στο δικό μας πορτοφόλι.

Για αρχή δείτε πόσο ρεύμα καταναλώνετε κάθε μέρα. Αυτό είναι αρκετά εύκολο να γίνει. Στο λογαριασμό του ρεύματος μπορείτε να δείτε πόση είναι αυτή η κατανάλωση. Θα πάρετε τον εκκαθαριστικό σας και θα δείτε πως το πρώτο πράγμα που γράφει εκεί που έχει τις χρεώσεις είναι “σύνολο κατανάλωσης (kWh): 1114” (για παράδειγμα). Κάντε μια διαίρεση με τις μέρες (το γράφει και αυτό στον λογαριασμό)
Για παράδειγμα: 1114/124=8,9.
Αυτές είναι οι kWh που καταναλώνετε την ημέρα.
Εάν το νούμερο είναι μεγάλο, ξέρετε πως σίγουρα μπορείτε να κάνετε αλλαγές ώστε να το μειώσετε.

Αλλάζουμε συνήθειες – χωρίς κόστος:

Ψυγείο: 


  • Προσπαθούμε να μην αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα του ψυγείου για πολλή ώρα. Πρώτα αποφασίζουμε τι θέλουμε από μέσα και μετά το ανοίγουμε. Όταν ανοίγουμε την πόρτα, το ψυγείο χάνει σχεδόν το 1/3 της ψύξης και το μοτέρ θα πρέπει να δουλέψει για να το αναπληρώσει.
  • Δεν βάζουμε ποτέ ζεστά φαγητά μέσα στο ψυγείο. Τα αφήνουμε πρώτα να κρυώσουν και μετά τα βάζουμε μέσα. Και φυσικά το ίδιο κάνουμε και για την κατάψυξη.
  • Φροντίζουμε να τηρούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή για το ψυγείο μας, τις σωστές αποστάσεις από τον τοίχο και άλλα έπιπλα και να μην το έχουμε κοντά σε πηγές θερμότητας όπως ο φούρνος, το καλοριφέρ κλπ
  • Κάνουμε απόψυξη όποτε χρειάζεται.

Θερμοσίφωνας:


  • Εάν έχουμε κανονικό θερμοσίφωνα, τότε ζεσταίνουμε το νερό μόνο όταν το χρειαζόμαστε και φροντίζουμε να μην τον ξεχνάμε αναμένο. Κάθε θερμοσίφωνας είναι ρυθμισμένος να ζεσταίνει το νερό σε κάποια συγκεκριμένη θερμοκρασία. Κατ’ αρχάς φροντίζουμε αυτή η θερμοκρασία να μην είναι υψηλή. Οι 50° είναι υπέρ αρκετοί. Μετά πρέπει να ξέρουμε πως δεν έχει νόημα να αφήνουμε το θερμοσίφωνα ανοιχτό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα ζεστάνει το νερό στην θερμοκρασία που πρέπει και μετά το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να πέσει η θερμοκρασία και να δουλέψει ξανά για να το ξαναζεστάνει. Άρα θα έχει κάψει ρεύμα άσκοπα. Και με δεδομένο πως ο θερμοσίφωνας καίει πάρα πολύ ρεύμα, μπορούμε να δούμε ότι αν τον αφήνουμε άσκοπα ανοιχτό, το μόνο που κάνουμε είναι να φουσκώνουμε το λογαριασμό μας. Ζεσταίνουμε λοιπόν το νερό λίγο πριν το χρειαστούμε και μόλις δούμε πως έφτασε στην σωστή θερμοκρασία τον σβήνουμε.
  • Με ένα ντουζ καταναλώνουμε έως και τρεις φορές λιγότερο ρεύμα και νερό από ό,τι γεμίζοντας τη μπανιέρα.
  • Σκεφτείτε το καλύτερα πριν ανοίξετε τον θερμοσίφωνα για να πλύνετε τα πιάτα. Θα ζεστάνετε 200 λίτρα για να χρησιμοποιήσετε τα 20;

Θέρμανση/Κλιματισμός:


  • Βάλτε το κλιματιστικό σας να δουλεύει σε μεγαλύτερη θερμοκρασία.(26°-27°) και μόνο στις μεγάλες ζέστες.
  • Το χειμώνα ρυθμίστε το θερμοστάτη του κλιματιστικού ή του καλοριφέρ στους 20°. Σκεφτείτε πως αν βάλετε το καλοριφέρ στους 25° θα κάψετε 50% περισσότερο πετρέλαιο. Εάν βάλετε το θερμοστάτη σε μια σταθερή θερμοκρασία το χειμώνα και αφήσετε το καλοριφέρ μόνιμα ανοιχτό, τότε θα κάψετε λιγότερο πετρέλαιο γιατί χρειάζεται λιγότερη ενέργεια για να ζεσταθεί το σπίτι.
  • Μην καλύπτετε τα σώματα του καλοριφέρ.

Κουζίνα:


  • Η ηλεκτρική κουζίνα ισοδυναμεί σε κατανάλωση ρεύματος με 30 τηλεοράσεις! Γι ‘αυτό φροντίστε να την χρησιμοποιείτε με σύνεση.
  • Μην ανοίγετε την πόρτα του φούρνου την ώρα που ψήνετε το φαγητό. Χάνει το 1/3 της θερμότητας και μετά πρέπει να δουλέψει παραπάνω για να ξαναφτάσει στην θερμοκρασία που ήταν. Αν δούμε πως το φαγητό μας είναι σχεδόν έτοιμο, κλείνουμε τον φούρνο και αφήνουμε το φαγητό μέσα. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί και το φαγητό θα συνεχίσει να ψήνεται για 10 λεπτά ακόμα. Έτσι εξοικονομούμε πολύ ρεύμα.
  • Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με τα μάτια της κουζίνας. Αν έχουμε μια κατσαρόλα με φαγητό που είναι σχεδόν έτοιμο, κλείνουμε το μάτι και την αφήνουμε σκεπασμένη. Θα μαγειρευτεί με τη θερμοκρασία που ήδη έχει.
  • Ο φούρνος καταναλώνει περίπου 2.500W ανά ώρα, ενώ ο φούρνος μικροκυμάτων 800W. Δεν ζεσταίνουμε λοιπόν έτοιμο φαγητό στο φούρνο, αλλά στα μικροκύματα. 15 λεπτά στο φούρνο ισοδυναμούν με κατανάλωση περίπου 500Wh, ενώ το ίδιο αποτέλεσμα με το φούρνο μικροκυμάτων θα το πετυχαίναμε με 5 λεπτά ή 60Wh.

Πλυντήριο:


  • Πλένουμε τα ρούχα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.
  • Διαλέξτε το κατάλληλο πρόγραμμα πλύσης. Αν δεν είναι πολύ λερωμένα τα ρούχα σας, επιλέξτε ένα σύντομο πρόγραμμα.

Γενικά:


  • Κλείνουμε τα φώτα όταν βγαίνουμε από ένα δωμάτιο.
  • Κλείνουμε την τηλεόραση, το DVD, το ραδιόφωνο κλπ από το κουμπί τους και όχι από το τηλεκοντρόλ. Οι συσκευές σε αναμονή καίνε ρεύμα άσκοπα.
  • Δεν αφήνουμε φορτιστές κινητών κλπ στην μπρίζα όταν έχει τελειώσει η φόρτιση.

Με όλα αυτά μπορείτε να εξοικονομήσετε ρεύμα χωρίς να χαλάσετε ούτε ένα ευρώ. Απλώς αλλάζοντας τις συνήθειές σας. Μπορεί στην αρχή να είναι δύσκολο, αλλά μετά από λίγο ούτε που θα το καταλαβαίνετε και το όφελος θα είναι μεγάλο.

 

Αλλαγές με μικρό κόστος (5-80€):

  • Οι συσκευές που μένουν σε αναμονή είναι συνήθως η τηλεόραση και το DVD και συνήθως τα έχουμε μαζί. Αγοράστε ένα πολύμπριζο από αυτά που έχουν διακοπτάκι πάνω τους και βάλτε τα όλα εκεί. Όταν δε χρειάζεστε τις συσκευές αυτές, κλείστε το διακοπτάκι. Με μια κίνηση θα έχετε κλείσει την παροχή ρεύματος σε όλες τις συσκευές που αλλιώς θα ήταν σε αναμονή και θα έκαιγαν ρεύμα.
  • Βάλτε λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης. Δεν είναι ανάγκη να τους αλλάξετε όλους μαζί, κάντε το σταδιακά. Αν αλλάξετε 10 λαμπτήρες των 60Watt με 10 λαμπτήρες των 18W (που αντιστοιχούν σε 80W), μπορείτε να εξοικονομήσετε 10 ευρώ κάθε τετράμηνο.
  • Τοποθετείστε ανεμιστήρες οροφής. Καίνε ελάχιστα και δροσίζουν υπέροχα το σπίτι. Χρησιμοποιήστε το κλιματιστικό σας μόνο στις μεγάλες ζέστες.
  • Αγοράστε χύτρα ταχύτητας και μάθετε να μαγειρεύετε εκεί. Θα γλυτώσετε χρόνο και χρήμα.
  • Δείτε αν σας συμφέρει να βάλετε νυχτερινό ρεύμα και να βάζετε πλυντήρια τις ώρες εκείνες.

 

Αλλαγές με μεγαλύτερο κόστος:

  • Βάλτε ηλιακό θερμοσίφωνα. Κοστίζει ακριβά αλλά θα κάνετε απόσβεση πολύ γρήγρα.
  • Αγοράστε φούρνο μικροκυμάτων ώστε να ζεσταίνετε το φαγητό σας εκεί και να μην ανάβετε το φούρνο.
  • Αγοράστε συσκευές ενεργειακής κλάσης Α, ή στα ψυγεία Α++. Δεν χρειάζεται να αλλάξετε τις συσκευές σας εάν αυτές δουλεύουν κανονικά, αλλά όταν χρειαστούν αλλαγή, σιγουρευτείτε πως κάνατε έρευνα αγοράς και πήρατε την καλύτερη.
  • Βάλτε ανοιχτόχρωμες τέντες στα μπαλκόνια σας.
  • Βάλτε φυσικό αέριο. Με το φυσικό αέριο θα έχετε 20% οικονομία σε σχέση με το πετρέλαιο, ενώ επιπλέον, είναι φιλικό στο περιβάλλον, απολύτως ασφαλές και ακίνδυνο. Για να υπολογίσετε τα χρήματα που θα εξοικονομήσετε με το φυσικό αέριο, αλλά και πόσο θα σας στοιχίσει η εγκατάσταση, επισκεφθείτε τη διεύθυνση http://www.aerioattikis.gr ή τηλεφωνήστε στο 1133, για να πληροφορηθείτε αν περνάει φυσικό αέριο από το σπίτι σας.
  • Τοποθετείστε φωτοβολταϊκά συστήματα.

Όπως είπα και στην αρχή, με αυτές τις μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις είναι απόλυτα σίγουρο πως θα δείτε αλλαγή στην κατανάλωση ρεύματος και βέβαια στον λογαριασμό σας.

Και βέβαια κάνουμε και μεγάλο καλό στο περιβάλλον και τον πλανήτη μας. Η εξοικονόμηση 1.500KWh το χρόνο (πράγμα πολύ εφικτό εάν ακολουθήσουμε τις συμβουλές και αλλάξουμε τις συνήθειές μας) συνεπάγεται αποφυγή έκλυσης περισσότερων των 1.000 κιλών διοξειδίου του άνθρακα στο περιβάλλον. Τόσο διοξείδιο του άνθρακα θα παρήγαγε η ΔΕΗ για να μας παρέχει αυτές τις παραπάνω 1.500KWh κάθε έτος. Το ισοδύναμο αποτέλεσμα που θα πετυχαίναμε φυτεύοντας πάνω από 20 δέντρα έξω από το σπίτι μας!

Δοκιμάστε το. 

 

Πηγές:

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Up ↑

Αρέσει σε %d bloggers: