Γενικά

Το πιο συχνό πράγμα που ακούω όταν μιλάω σε κάποιον για οικολογική συνείδηση, ανακύκλωση, σωστή διαχείρηση σκουπιδιών, είναι: “σιγά, εγώ θα κάνω τη διαφορά;” ή “σιγά, εγώ θα σώσω τον πλανήτη;”. Δεν είναι έτσι.

Υπάρχει μια αφρικάνικη παροιμία που λέει: “Αν νομίζεις πως είσαι πολύ μικρός για να κάνεις διαφορά, προσπάθησε να κοιμηθείς σε ένα κλειστό δωμάτιο με ένα κουνούπι”. Αυτό ισχύει και σε αυτή την περίπτωση. Εάν όλοι όσοι το έλεγαν αυτό, άλλαζαν τη συμπεριφορά τους, τότε πραγματικά θα είχαμε διαφορά. Γιατί έτσι αλλάζουν όλα, όταν σιγά σιγά και ένας ένας αρχίζουν να νοιάζονται για κάτι. 

Ο πλανήτης μας πραγματικά χρειάζεται τη βοήθειά μας. Και πλέον είναι  κάτι που αφορά όλους. Τα αποτελέσματα της αλόγιστης συμπεριφοράς μας έχουμε ήδη αρχίσει να τα βιώνουμε. Ήρθε η ώρα να κάνουμε κάτι για αυτό και μπορύμε να κάνουμε τη διαφορά, αλλάζοντας ορισμένα πράγματα στη συμπεριφορά μας.

Το πιο δύσκολο θα είναι να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας. Θα πρέπει να αλλάξουμε λίγο τον τρόπο που ζούμε, που μετακινούμαστε, που καταναλώνουμε… Όχι πολύ. Αλλά αυτές οι μικρές αλλαγές είναι πολύ σημαντικές.

Σε γενικές γραμμές, αυτά που πρέπει να προσέξουμε είναι:

  • Η ενέργεια που καταναλώνουμε
  • Τα σκουπίδια που παράγουμε
  • Τα τοξικά που χρησιμοποιούμε
  • Το νερό που καταναλώνουμε

Μέσα από αυτή τη σειρά των άρθρων θα προσπαθήσω να δώσω μερικές ιδέες για το τι μπορούμε να κάνουμε. Και μην ξεχνάτε: εάν αλλάξω εγώ τη νοοτροπία  μου, θα μεγαλώσω έτσι και τα παιδιά μου και ίσως επηρεάσω και κάποιους γύρω μου. Εάν αυτό το κάνουν περισσότεροι, τότε ο πλανήτης μας θα έχει ελπίδες. Και εμείς επίσης.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Up ↑

Αρέσει σε %d bloggers: