Αποξήρανση αρωματικών φυτών

Είναι εύκολο να αποξηράνετε μόνοι σας τα αρωματικά φυτά. Αν μάλιστα τα έχετε φυτέψει και μόνοι σας σε γλαστρούλες στο μπαλκόνι ή στον κήπο σας, θα έχετε και μια όμορφη διακόσμηση και πλούσια αρώματα, αλλά και θα εξασφαλίσετε την ποιότητά τους.

apoxyrenoymemyrvdika

Επιλογή και προετοιμασία

Αν τα μαζεύετε μόνοι σας, κάντε τη συγκομιδή το πρωί, μόλις έχει εξατμιστεί η πρωινή πάχνη γιατί η υγρασία θα τα κάνει να χαλάσουν γρήγορα, αλλά και πριν κάψει ο ήλιος. Πάντως είτε τα μαζέψετε είτε τα αγοράσετε, πρέπει να προσέξετε να χρησιμοποιήσετε φυτά καλής ποιότητας, φρέσκα, με τέλεια, καθαρά και χωρίς λεκέδες φύλλα.

Εάν τα μαζεύετε από έξω, μη μαζέψετε βότανα που φυτρώνουν σε απόσταση μικρότερη από 10-15 μέτρα από το δρόμο, γιατί θα έχουν μολυνθεί από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων. Επίσης μη μαζεύετε βότανα που φυτρώνουν σε ραντισμένα χωράφια.

Η καλύτερη εποχή για να μαζέψετε φύλλα είναι λίγο πριν ανοίξουν τα λουλούδια, η καλύτερη εποχή για τα άνθη είναι μόλις ανοίξουν, για τους καρπούς μόλις ωριμάσουν και πριν μαλακώσουν πολύ, για τις ρίζες η καλύτερη εποχή είναι το φθινόπωρο, ενώ για τη φλούδα η καλύτερη εποχή είναι η άνοιξη.

Τα πλένετε ελαφρά σε κρύο νερό, τα τινάζετε και τα στεγνώνετε καλά με μία καθαρή πετσέτα ή απορροφητικό χαρτί ώστε να απομακρυνθεί η μέγιστη δυνατή υγρασία.
Εναλλακτικά κρεμάστε τα λίγο στον ήλιο μέχρι να στραγγίξουν τα νερά.
Αποξηράνετε αμέσως για καλύτερο αποτέλεσμα.


Τρόποι αποξήρανσης

  • Ο παραδοσιακός: Σε σκοτεινό (για να διατηρήσουν το χρώμα τους), ζεστό, καλά αεριζόμενο και ξερό μέρος κρεμάτε τα στεγνά κλωνάρια του μυρωδικού δεμένα σε μπουκετάκια και περιμένετε υπομονετικά μέχρι να ξεραθούν. Αν πρόκειται για φύλλα χωρίς μίσχο, μπορείτε να τα βάλετε σε ένα χαλαρό πουγκάκι από τούλι. Και στις δύο περιπτώσεις, για να μη σκονίζονται, καλύτερα να τα κλείσετε στη συνέχεια σε μια χαρτοσακούλα μαναβικής που έχετε τρυπήσει σε μερικά σημεία για καλύτερη κυκλοφορία αέρα. Τότε όμως θα προσέξετε ώστε τα φύλλα να μην ακουμπούν τη σακούλα γιατί μπορεί να κολλήσουν πάνω της και να μην ξεραθούν σωστά (κατά την αποξήρανση απελευθερώνονται οι χυμοί του φυτού). Θα χρειαστούν περίπου 2-3 εβδομάδες. Μπορείτε επίσης να τα απλώσετε σε μια στρώση πάνω σε ένα δίσκο ντυμένο με χαρτί και να τα τοποθετήσετε επίσης σε ζεστό και καλά αεριζόμενο μέρος.
  • Ο (πιο) γρήγορος: Σκορπίζετε τα μυρωδικά στη λαμαρίνα του φούρνου και τα αφήνετε να «φρυγανιστούν» με μισάνοιχτη την πόρτα -για να φεύγει η υγρασία- σε θερμοκρασία 80 βαθμών, για όσο χρειαστεί (περίπου 3 ώρες).
  • Ο βιαστικός: Στο φούρνο μικροκυμάτων. Τυλίγετε τα μυρωδικά σε απορροφητικό χαρτί και τα βάζετε στη μεγαλύτερη ένταση για 3 περίπου λεπτά (συνολικό χρόνο), ανά 30” ανακινείτε να αλλάξουν θέση.

Βέβαια, να έχετε υπ’ όψη σας ότι το αποτέλεσμα δεν είναι το ίδιο και με τις τρεις μεθόδους. Με τον πρώτο τρόπο έχουμε το καλύτερο τελικό προϊόν κ.ο.κ.

Τα βότανα είναι έτοιμα όταν τα φύλλα σπάνε εύκολα, τα κοτσάνια σπάνε χωρίς να λυγίζουν, τα πέταλα είναι ξερά χωρίς να τρίβονται και οι φλούδες και οι ρίζες είναι αρκετά ξερές, ώστε να σπάνε σε κομμάτια. Τα αποξηραμένα βότανα πρέπει να έχουν την ίδια όψη, γεύση και μυρωδιά με τα φρέσκα φυτά, αλλά να έχουν το ένα όγδοο περίπου του βάρους τους.

Αποθήκευση

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία αποξήρανσης, τα μυρωδικά πρέπει να κλείνονται σε αεροστεγή γυάλινα ή πήλινα δοχεία και να προστατεύονται από την υγρασία, τον αέρα και το φως. Μην τα αποθηκεύτετε ποτέ σε πλαστικές σακούλες ή δοχεία, γατί μπορεί να πιάσουν υγρασία.

Προσοχή: Τις πρώτες μέρες πρέπει να ελέγχονται τακτικά τα βαζάκια μήπως εμφανιστεί υγρασία. Αν συμβεί κάτι τέτοιο πρέπει να επαναληφθεί η διαδικασία αποξήρανσης (για λιγότερο χρόνο, βέβαια) ώστε να μη δημιουργηθεί μούχλα.

Βάζετε πάντα ετικέτες και ημερομηνία στα βότανά σας. Τα φύλλα και τα άνθη, όταν αποξηραθούν, διατηρούνται περίπου 12-18 μήνες, ενώ οι ρίζες και οι φλούδες περίπου 2 χρόνια.

Τα αποξηραμένα μυρωδικά χρησιμοποιούνται κατά ένα τέταρτο έως και ένα τρίτο σε μικρότερη δόση απ ό,τι τα φρέσκα, γιατί στα πρώτα εμφανίζονται γευστικά εντονότερες οι καυτερές, στυφές και πικρές ουσίες.  Διαβάστε περισσότερα για τη φύλαξη των μπαχαρικών και των βοτάνων στο άρθρο μας: “Μπαχαρικά και βότανα: διατηρήστε τα φρέσκα

 

Πηγές:

http://www.scribd.com/doc/7831013/-

Βότανα για υγεία και ομορφιά της Hilary Boddie

 

Ευχαριστούμε την Ερμιόνη που μας έδωσε την ιδέα και τον σύνδεσμο.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Up ↑

Discover more from Cookpad Greece

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading